Nagy a várakozás és az érdeklődés a Szeged mellett épülő ELI-ALPS /lézerközpont/ nagyteljesítményű lézeren alapuló kutatólétesítmény iránt. Az épületek állnak, a környezetét folyamatosan alakítják, a belső gépészetet és a termeket szerelik, hiszen ennek az évnek a végén már megkezdődik a tesztelés.

Január 25-én nagy létszámú csoportnak volt lehetősége megtekinteni az építkezést, valamint szakmai tájékoztatást hallani arról, hogy mit lehet látni, mit fognak itt a kutató-fejlesztő fizikusok dolgozni. Azt is megtudhattuk, hogy miben lesz ez a központ egyedi a másik kettő, Romániában és Csehországban épülővel szemben. Azt is örömmel hallottuk, hogy nagyon várják a magyar fiatal fizikusokat, hiszen számukra nagyon nagy lehetőség ez. Itthon dolgozhatnak magas szintű kutatóintézetben külföldi kutatókkal együtt.

Erre a látogatásra a zsombói Népfőiskola programja keretében volt lehetőségünk eljutni. Köszönettel tartozunk ezért a Népfőiskola Rektorának, Sipos Mihálynak, akit három nappal ezelőtt avattak a Kultúra Lovagjának, és a programokat összeállító, az előadókat felkérő Horváth Dezső író, újságírónak. Köszönjük a SZTE Rektorának – Szabó Gábor Úrnak, hogy fogadta csoportunkat és végig kalauzolt Ő is az építkezésen.

Szalai Antal

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support