Hajdúnánáson vendégeskedett a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat ifjúsági polgármestere Masir Norbert, és Lajkó Bálint ifjúsági képviselő.  A település neve onnan lehet ismerős olvasóinknak, hogy Bordánnyal és Alsómocsoláddal együtt a napokban nyerték el az UNICEF Gyermekbarát település díját. Ez a Bordánytól közel háromszáz kilométerre lévő hangulatos kisváros a Hajdúságban, az Alföld északi peremén található. Magyarország sok településéhez hasonlóan itt is folyamatosan csökken a lakosság száma, sokan költöztek el. A városra jellemző az elöregedés is, szükség van a fiatalokra, szeretnék ha minél többen választanák otthonul a várost, amely évről évre fejlődik. A tizenhétezer lakosú településen jelenleg is zajlik egy ifjúságfejlesztési folyamat, amelynek kapcsán többek között elkészült az elkövetkező tíz évre szóló ifjúsági stratégiájuk is, ebben 2026-ra stratégiai célként tűzték ki, hogy Hajdúnánás a fiatalok városa legyen. Az elképzelések megvalósítása folyamatosan zajlik: szeptember 21-én tartották az ifjúsági képviselet létrehozását előkészítő, segítő konferenciát, amelynek keretében jó példákkal ismerkedhettek meg a helyiek. A hajdúnánási ifjúsági házban zajló, a HROD Kft. által menedzselt programra volt hivatalos a bordányi ifjúsági önkormányzat is. A város közepén, a fiataloknak felújított közösségi térben teleház, mozi, és büfé is üzemel. A rendezvénynek a mozi nagyterme adott otthont, ahová sok fiatal érdeklődő érkezett.

Elsőként Szólláth Tibor polgármester üdvözölte az egybegyűlteket.  Köszöntőjében is gratulált Bordánynak a gyermekbarát díj megszerzéséért. A köszöntőt követően ifjúsággal foglalkozó szakemberek kerekasztal beszélgetésébe kapcsolódhattak be a résztvevők. A beszélgetés két kérdés körül forgott: „Hogyan kezdődött?”  és a „Miért is volt jó, milyen eredményeink vannak?”

Ezt követően a bordányi ifjúsági munka bemutatására került sor. Fiatal képviselőink a bordányi ifjúságfejlesztési folyamatot, annak fontos állomásait mutatták be. Nagy hangsúlyt kapott a Bordányi Ifjúsági Önkormányzat működése, a Bordányban 2008 óta elektronikus, majd 2012-től már interneten zajló választási rendszer, de részletesen bemutatták a gyifösök a Fiatalok Bordányért Programcsomagot is, amelynek kiemelt célja többek között a bordányi fiatalok helyben tartása, az itt élők életminőségének javítása, amely összecseng a város elképzeléseivel is. Talán sikerült ötleteket, javaslatokat adni a nánásiaknak, amely a további közös együttműködés alapja is lehet.

A szentesi jó példa bemutatását követően a programot a Debreceni Rocksuli produkciója zárta, amelyet szíves vendéglátás követett, ahol még jutott idő a kötetlen beszélgetésekre is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support