A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA korábbi vidék kommunikációs programjainak – Vidék Kaland, Virtuális Falu – folytatásaként hirdette meg a „Vidék fiatal nagykövetei” programot. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok szemüvegén keresztül szélesebb közvélemény számára bemutassa a mai magyar falvak és az ott élő fiatalok mindennapjait.

Nagykövetnek városlakó és falusi fiatalokat vártak, akik számára 2016. novembere és 2017. augusztusa között közösségfejlesztő tréninggel egybefűzött utazásokat szerveznek olyan falvakba, ahol jól működik a települési közösség, ahol kezdeményező szerepet visz az önkormányzat, ahol megvan az együttműködés a települési közösségek, vállalkozások és önkormányzatok között.

A résztvevők feladata, hogy élményeiket megosszák másokkal, így például bemutassák azokat a népszerű közösségi oldalakon keresztül, továbbá, hogy környezetükben megtalálják a „vidéket”, érdekes embereket, sztorikat. Ezekből a történetekből a résztvevők közreműködésével felépül a videki-fiatal.hu címen a program weboldala. A résztvevők közé egy bordányit is beválasztottak, településünket Lajkó Andor képviseli majd.

Az első állomásnak Bordányt választották a szervezők, ahová november 25-27 között érkeztek a fiatalok. A program a Vadgesztenye Ifjúsági Közösségi Szálláshelyen az ismerkedéssel kezdődött, majd a település ifjúságpolitikájával, az ifjúsági önkormányzattal, a Bordányi Ifjúsági Információs Ponttal és a Nagy Kálmánné-féle Hermina Tanyával is megismerkedtek a résztvevők. A szakmai program mellett a környéket is bejárták, így Algyőn és Domaszéken is jártak a nagykövetek, míg az előbbi helyszínen az ifjúságfejlesztési folyamatokat, addig az utóbbin a hagyományokat tanulmányozták, és részt vettek a Böllérnapon és a Katalin Bálon is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support