Miért tilos kerti és háztartási hulladékot égetni? Milyen következményekkel jár? Milyen alternatívák vannak? Hogyan tüzeljünk környezetbarát módon? A vitaesten a Humusz munkatársai fognak a kérdésekre válaszolni.

Magyarország légszennyezettsége jelenleg Kínáéval vetekszik. Amint ősszel lehullanak az első falevelek, rögtön máglyára is kerülnek. A kerti hulladékok szabadtéri égetése a 2015. március 5-től hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében tilos, a bírság minimum 100.000 Ft, de akár az 500.000 Ft-ig is terjedhet. Ugyanez a helyzet a szabadtéren és a kazánokban elégetett háztartási hulladékokkal is, azt azonban a 2010. évi levegő védelméről szolgáló kormányrendelet szabályozza. Ha azt vesszük észre, hogy szomszédunk a jó szó ellenére is hulladékot éget, a rendőrséghez, tűzoltósághoz vagy járási hivatalokhoz fordulhatunk segítségért. Ezek a szabályozások mind a mi érdekeinket védik, ugyanis súlyos környezeti és egészségügyi következményekkel jár a hulladékok elégetése.

A lakossági vitaest célja, hogy a kockázatok bemutatása mellett a megfelelő tüzelésről és hulladékkezelésről is szó essen, továbbá hogy a lakosságnak lehetősége legyen saját tapasztalatait megosztani, kérdéseit feltenni.

A program december 7-én, szerdán délután 6-kor kezdődik a bordányi Faluházban, maximum 2 órás időtartamban. Az eseményen “ökofrankó” büfét biztosítanak a Humusz munkatársai.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support