Lassan véget érnek az ünnepi pillanatok, elillan a mézeskalács illata otthonainkban. Ráadásul a karácsonyfáról is potyognak a tűlevelek. A hagyományok szerint a karácsonyi időszak január 6-án, Vízkeresztkor ér véget, a legtöbb családban ekkor kerülnek le a fenyőről a díszek. Bordány Nagyközség Önkormányzata, mint a Nulla Hulladékos Chartához csatlakozó település új kezdeményezésként elszállítja a belterületi háztartásoktól a díszektől teljesen megtisztított karácsonyfákat, hogy azokat már a tavaszi zöldterületi munkákhoz újrahasznosítsa. A megmaradt töves fenyőfákat pedig örökbe fogadják és a településen, illetve egy csemetekertben ültetik el.

”A település még tavaly novemberben csatlakozott a Nulla Hulladékos Települések sorába, ahol azt vállaltuk, hogy számos új ötletet valósítunk meg az újrahasznosítás, illetve a környezetvédelme kapcsán. Ez is egy ilyen kezdeményezés, hiszen sok háztartás nem tud mit kezdeni az ünnepek után már feleslegessé vált fenyőfákkal. Ha valaki a megvásárolt töves karácsonyfát végül mégsem szeretné kiültetni a kertbe, azt örökbefogadjuk és a településen elültetjük. A tő nélküli fenyők összegyűjtését követően mulcsot készítünk a fákból, amelyet akár virágültetéshez vagy talajtakaróként már a tavaszi zöldterületi munkák során hasznosítani tudunk. De ami talán a legfontosabb, hogy ezzel a programmal is a bordányi lakosság környezettudatosságát tudjuk erősíteni” – mondta el Kiss-Patik Péter, a nagyközség alpolgármestere. 

A felajánlott töves fenyőket január 10-től, keddtől várják a Faluházban egészen január végéig, míg a fenyőfák összegyűjtésére január 10-én és 17-én kedden kerül sor. Kérik a lakosságot, hogy a karácsonyfákat mindkét nap reggel 7 óráig helyezzék ki a ház elé. Az önkormányzat településüzemeltetési munkatársai csak a teljesen megtisztított szaloncukorpapír és dekoráció mentes fákat szállítják el. A bordányiak együttműködését és környezetbarát hozzáállását ezúton is köszöni az önkormányzat!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support