Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.)  BM rendelet 226. § (1) értelmében: „Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.” A külterületen történő égetést tehát a katasztrófavédelmi kirendeltséggel engedélyeztetni kell. Tűzgyújtási tilalom időszakában azonban irányított égetés nem engedélyezhető.

Eszerint az eljárás menete a következő:

A kérelmet háromezer forint illetékbélyeggel ellátva, legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az engedélyező tűzvédelmi hatósághoz. Bordány esetében ez a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 6728 Szeged, Napos út 4.

A tűzvédelmi hatóság a kérelmet annak beérkezésétől számított 5 munkanapon belül bírálja el. A határozat a kézhezvételtől számított 15. napon válik jogerőssé. A kérelmezőnek, ha az égetés engedélyezett időpontja korábbi, mint a határozat jogerőre emelkedésének időpontja, akkor személyesen be kell menni a Katasztrófavédelmi Kirendeltségre, ahol le tud mondani a fellebbezési jogáról, ezzel a határozat jogerőssé válik és az égetés szabályosan elvégezhető.

A kérelmen lehetőség van pótnap megjelölésére az előre nem látható rossz időjárási viszonyokra tekintettel.

A kérelem mellékleteként csatolni kell a tulajdoni lap vagy földhasználati lap másolati példányát is (nem hiteles másolat is elfogadott). Egy kérelmen egy darab 10 hektár vagy ennél kisebb terület égetése jelenthető be, és az első fokú eljárás lefolytatásáért fizetendő 3.000,- Ft illetéket kérelmenként kell megfizetni. Kérelem nyomtatvány a csongrad.katasztrofavedelem.hu honlapról tölthető le.

A belterületi égetést Bordányban az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 225. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendelet szabályozza, amely értelmében a belterületen való égetés tilos. Ugyanis a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának, megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 33/2013. (X.31.) önkormányzati rendelet 18. §-a értelmében: A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését követi el, aki Bordány Nagyközség belterületén avart, kerti-, vagy más hulladékot éget. Ezen rendelet 3. § (1) bekezdése alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást megvalósító személyekkel szemben közigazgatási bírság kiszabására van lehetőség.

 

Dr. Fodor Ákos ,  jegyző    

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support