A gyermekétkeztetési programnak köszönhetően jelenleg 34 gyermek részesül az iskolai szünetben, munkanapokon napi egyszeri ingyenes étkezésben. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok mellett az önkormányzat tovább bővítette a jogosultak körét, így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek részére is biztosított az egyszeri meleg ebéd, amennyiben a szüleik igényelték. Az ingyenes étkezés költségeit központi költségvetés és önkormányzati forrás biztosítja. Az étkezés lebonyolítását az Integrált Egészségügyi és Szociális Központ látja el. A tanyán élő gyermekek részére az ebéd a tanyagondnokok közreműködésével jut el.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő általános iskolás diákok, valamint az óvodás és bölcsődés gyermekek is élhetnek még a lehetőséggel, ha szüleik kérik azt. Az étkezés a szünidő végéig 2017. augusztus 31-ig vehető igénybe. A Család- és gyermekjóléti szolgálat családsegítőjénél lehet kérelmet benyújtani, valamint további információt kérni az igénybevételről.

Az étkezés mellett a rászoruló családok igényeihez igazodva nyári gyermekfelügyeletet is szervez intézményünk, melynek keretében a gyermekek érdeklődéséhez leginkább illeszkedő szabadidős és prevenciós programokat valósítunk meg, biztosítva a gyermekek részére a tartalmas szünidei kikapcsolódást.

A településen megvalósuló változatos gyermekprogramok sikeréhez nagymértékben hozzájárul a bordányi Karitász csoport egyhetes gyermektábora, valamint az augusztus 14-18-e között megrendezésre kerülő Faluház „Napközis Erzsébet-tábora”. A táborozókat a hagyományőrzés és kézművesség, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, az önismeret és közösségépítés témájához kapcsolódó színes programok és napi többszöri étkezés várja. A tábori programok része egy külső buszos kirándulás is, aminek köszönhetően a gyermekek eljuthatnak lakóhelyüktől távolabbi helyszínekre is (pl. kalandparkba).

A táborokban összesen 35 hátrányos helyzetű gyermek vehet ingyenesen részt, mely maradandó élményt jelent a gyermekek számára és segítséget a rászoruló családok számára.

Farkasné Lippai Ágota

ISZEK intézményvezető

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support