Október elején 3 napos ausztriai társas utazáson vettem részt. Alsó-Ausztria és Burgenland területét és népességét tekintve az ország legnagyobb tartománya. Bécs körül terül el, amely korábban tartományi főváros is volt. Alsó-Ausztriát keleten Burgenland szegélyezi, amely az I. Világháború előtt Nagy-Magyarországhoz tartozott. A tartomány termékeny síkságairól és festői falvairól nevezetes. Fő ütőerét a Duna szűk és romantikus völgye alkotja. A folyó magasra emelkedő partjain nagy kiterjedésű erdők, komor várkastélyok és erődített apátságok találhatók. A kirándulók és kerékpárosok szívesen töltik szabadidejüket a Bécsi erdőben. A körutazás időpontja október első hétvégéjén volt. Pénteken hajnali 4 órakor indultunk a Széchenyi térről. Kecskeméten is szálltak fel az autóbuszra. Legtöbben Budapesten csatlakoztak hozzánk. Ott ismertük meg utaskísérőnket is. Hét órakor indultunk tovább Ausztria felé. Dunántúlon még két helyen gyarapodott a csoport, kis híján 20 főre. Az időjárás az átlagosnál kissé hűvösebb, borongós volt, amely végig kitartott. Az autópálya mentén levő kukoricaföldek a nagy nyári aszályt juttatták eszünkbe. Két helyen csoportokban működő szélkerekek termelték az áramot. Déltájban érkeztünk meg Ausztriába. Burgenlandban rendezett, tiszta falvakon haladtunk keresztül, ahol csak nyeregtetős házak vannak. Ausztria sík területein szépen művelt szántóföldeket láthattunk. Ott rengeteg szélkereket működtetnek. Kora délután meg is kezdtük a napi program teljesítését. Először Petronellbe, az osztrák „Aquincum”- ba utaztunk. Ott a római kori maradványok között korhűen rekonstruált épületekbe léphettünk be, többek között az elöljáró palotájába, a fürdőbe és Lucius posztókereskedő házába. Megtekintettük az Amfiteátrum maradványait és a IV. századi diadalívet, a „Pogány kapu”-t is. Utána átkelve a Dunán az eckarsaui kastélyba látogattunk, amely Ferenc Ferdinánd vadászkastélya volt. Utolsó királyunk, IV. Károly itt fogadta el Magyarország új államformáját. Ezen a helyen található Savoyai Jenő kastélya a fényűző Schlosshof, ahol Mária Terézia lányának Krisztinának eljegyzését tartották. Híres a Morva partjáig leereszkedő teraszos kertje. Majorsága ma is működik. Asztalosműhely, pálinkafőzde, istálló található ezen a helyen. Tovább utazva Bécs felé Orth an der Donau várát kívülről csodálhattuk meg. Utána megérkeztünk Bécs környéki szállásunkra, ahol két éjszakát töltöttünk.
Szombatra jól kipihentük magunkat. A reggeli elfogyasztása után Retzbe utaztunk a Weinviertel borok fővárosába. Boraik eljutottak Prágába, Krakkóba, Szentpétervárra. Földalatti pincejáratai 21 km hosszúak, két millió liter bor is elfér bennük. A pincelátogatás borkóstolóval fejeződött be. Utána Heidenreichsteinben Alsó-Ausztria teljes épségben megmaradt vízi várát kerestük fel. Háború, nagy tűzvész nem pusztította. Ma is minden működőképes benne. Ez egy gránitsziklán álló zárt erőd. Gmünd városka főterének megtekintése után Blockheide misztikus vidéke várt bennünket. Nyírfaligettel vörösfenyővel övezve óriási gránittömbök találhatók itt, a természet csodás alkotásai. Zwettlben a cisztercita templomot látogattuk meg. Utána Rosenburg vára következett. Pompás berendezésével, bútoraival, festményeivel, valamint hatalmas kovácsoltvas- és fegyvergyűjteményével a legjelentősebb alsó-ausztriai látványosságok közé tartozik. Késő este érkeztünk szállásunkra. Vacsora után jól esett a pihenés. Vasárnap esős reggelre ébredtünk, de az hamar elállt. Először Tullnba utaztunk, amely a kutak, virágok és menyasszonyok városa. Megismerkedtünk évezredes emlékeivel. A római kori torony, középkori bástya és barokk templom volt a látnivaló. A Grafenegg kastély megismerése következett. A XVI. századi vízi vár karcsú tornyai, csipkés díszei az építészet csodái. Melléképületeit is felújították. Ez a hely a környék kulturális központja. A következő látványosság Kreuzenstein vára volt. A 30 éves háború alatt a svédek lerombolták, majd a XIX. századi tulajdonosa újjáépíttette. A vár megújult, de a benne elhelyezett gyűjtemény középkori. Itt láthattunk egy ezer éves hosszú asztalt is. Az utazás három napja alatt öt kastélyban jártunk, amelyek múzeumként szolgálják az érdeklődő turistákat. Régi bútorokat, berendezési tárgyakat, festményeket, fegyvereket láthattunk bennük. Utolsó programként Illmitzben lovaskocsival bejártuk a Fertő-tó vidékét, amely gazdag madárvilágának köszönhetően a Világörökség része. Nagy kiterjedésű szőlőbirtok mellett haladtunk el. A seregélyek kártétele ellen madárhálóval védekeznek. A kocsikázás után rövidesen átléptük az országhatárt. Késő este érkeztünk Budapestre, majd 23 óra tájban Szegedre. Onnan a Z(s)eppelin Utazási Iroda ügyvezetője szállított haza. Sok szép élménnyel gazdagodva éjfélkor érkeztem Bordányba, ahova mindenhonnan hazavágyom.

Zádori Imre

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support