Bensőséges keretek között október 22-én került megrendezésre a volt Rákóczista diákok találkozójára. Kilenc és tíz óra között a Faluház várta az érkezőket. Vidáman találtak egymásra osztálytársak, barátok, barátnők. Tíz órakor felcsendült a Rákóczi Induló. Rövid ünnepségre hívogatott a Rézhúros Banda. Karsainé Czékus Erzsike Zsóka a találkozó szervezője szeretettel és tisztelettel köszöntött minden volt Rákóczista diákot és hozzátartozóit. Köszöntötte Tanács Gábor polgármester urat, aki megtisztelte és segítette a rendezvényt. Monori Gyula tanár urat aki 1959-től a felső tagozatot tanította annak 1972-ben történt körzetesítéséig. Kitért arra is, hogy Klári néni azaz én voltam az iskola nevelője, 1959-1978-ig a Rákóczi Iskola megszűnéséig. Megemlékezésre kérte a jelenlévőket. Egyperces néma főhajtással adóztunk azok emlékének, akiknek már nem nyújthatunk baráti kezet. Ady Endre A föl-földobott kő című versét, Monori Róbert volt Rákóczista diák mondta el nagy átéléssel. A vers hitvallás a hazaszeretetről, mely átvitt értelemben szűkebb hazánkról, arról a kis közösségről vall, melyben felnőttünk. Tíz éve 2007-ben itt a Faluház előtt mogyorófát ültettünk. A 2017-es találkozó fénypontja: Emléktáblát avattunk a mogyorófa mellett. Így az erre járók megtudhatják a bokor küldetését. Az emléktáblát, Kisapáti Ivett szobrász-művésztanár készítette. Felavatta Tanács Gábor polgármester és az iskola utolsó nevelője.
Az avatást halk zene kísérte mely II. Rákóczi Ferenc fejedelmet dicsőítette. A galériában kiállítás nyílt a 70-es évek tan-könyveiből, füzeteiből, valamint sok-sok osztály és ballagási fénykép. Öröm volt rátekinteni a régi ön-magunkra. Közben emlékek felidézése, szabad csevegés délig. A parkban, két üstben Zádori Lajos és felesége Marika főzte a finom babgulyást, ami mindenkinek íz-lett. Nagyon jól éreztük magunkat. Feledhetetlen nap volt.

 

Monori Gyuláné Klárika néni

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support