November 16-án, csütörtökön kora este zajlott a Falugyűlés a Faluház nagytermében, amelyet a hagyományoknak megfelelően az idén is akár interneten nyomon követhettek a bordányiak.
A közügyek iránt érdeklődőket Tanács Gábor polgármester köszöntötte. Prezentációjában elsőként a legfrissebb települési adatokat ismertette. Szeptemberben 78 fő volt a munkanélküliek száma, ez 3,45%-os rátát jelent, ami hosszú évek óta a legkedvezőbb adat. Ezt követően az idei év eddigi történéseit mutatta be, kiemelve a legfontosabbakat. A település idei évének legmeghatározóbb történéseként mindenképpen a megnyert pályázatokra hívta fel a figyelmet. Összesen több, mint négyszáz millió forintban sikerült fejlesztési pénzekhez jutnia nagyközségünknek. Megtudtuk, hogy a legfrissebb pályázati eredmény a Belügyminisztériumtól a Sportcsarnok felújítására elnyert támogatás. Ezek után a polgármester a kisebb, az idén megvalósult fejlesztésekről beszélt. Szó volt többek közt a járdaépítési programról, a fásításokról, az önkormányzati szociális szövetkezet létrehozásáról és a feldolgozó üzem beindításáról. Ez utóbbiról, illetve azt követően az idei év programjairól nézhettek meg a jelenlévők két összefoglaló kisfilmet.
A polgármester a beruházásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy az iskolai beruházás megkezdődött, a kivitelező megkezdte a nyílászárók cseréjét. A Bem utca felöli oldalon lezajlottak már az ajtó illetve az ablak cserék. Az óvodai közbeszerzés kiírás előtt áll. A turisztikai beruházásnál sajnos meg kell hosszabbítani az építési engedélyt, ezt követően kerülhet sor a közbeszerzés kiírására. A sportcsarnok fejlesztésénél aláírásra került a támogatási szerződés.
A jövő évre tervezett feladatok közül a legfontosabbnak a megnyert pályázatok beruházásainak folytatását, megvalósítását nevezte. A kivetítőn bemutatta a hivatal felújítási terveit is. A látványterven az új bejáratot, és a bővítés részleteit is megcsodálhatták. A polgármester ugyancsak tervekkel prezentálta az óvoda felújítását. A pályázat keretében új csoportszobákat építenek a Benke Gedeon utca felől, míg a Rákóczi utcai fronton a bölcsőde konyha bővítése valósul meg. A következő képkockán már a szarmata kori falurekonstrukció tervei váltak láthatóvá.
A jövő évben is folytatódik a járdaépítés, a fásítás, startot vesz a belterületi útépítési program. A külterületi utak javítására jövőre is márciusban és novemberben kerül majd sor. Tervben van a Bordány-Üllés közötti kerékpárút javítása is. Két darab új bérlakás kialakítására, vagy az utcanévtáblák cseréjére is ígéretet tett a településvezető.
Fontos közlendők is elhangzottak. Elsőként a helyi médiára hívta fel a figyelmet, kérve a lakosságot, hogy forgassák a helyi újságokat, a Bordányi Híreket vagy a Bordányi Naplót. A település honlapja és a közösségi oldala is rendszeresen friss híreket közöl, ahogyan a bordányi híradó színes képkavalkádja is mindig bemutatja a helyi történéseket.
A jövő évben is több pályázatot szeretne benyújtani az önkormányzat. Útfelújításokra, turisztikai fejlesztésekre, sportöltöző bővítésre, helyi rendezvényekre, a testvértelepülésekkel közös határon átnyúló programokra készülnek majd projektek. A polgármester külön kiemelte a Bordány-Zákányszék közötti kerékpárút fontosságát, és ígéretet tett arra, hogy amennyiben lesz rá lehetőség benyújtják a megépítését célzó pályázatot. Szó volt még a hulladékszállításban, a hulladékudvar működésében várható módosításokról, a hulladékszigetre történő illegális lepakolásokról. A szelektív gyűjtés fontossága mellett a szemétégetések káros hatásaira is rámutatott községünk első embere. A Honvéd utcai parkolásra, az áramszünetekre és a közvilágítás hibáira is kitért a polgármester, majd a zsombói bekötőnél lévő buszmegállóba új buszvárót ígért, a gyártás csak Karácsonyra készül el. A falugyűlésen megtudtuk azt is, hogy az első fagyokkal megindul a külterületi útjavítás és azt is, hogy az összes külterületi utakat a Kormány döntése értelmében utcanevekkel látják majd el, várhatóan a jövő év első felében.
Két vendég is érkezett a Falugyűlésre. A településfejlesztési koncepció felülvizsgálatával kapcsolatosan Várkonyi Gábor okleveles településmérnök tartott prezentációt, majd kérte a lakók véleményét a fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatosan. Őt Pap Ádám okleveles építész, építész vezető tervező, településrendezési vezető tervező, műemléki szakértő követte, aki a Településképi Arculati Kézikönyvről beszélt, ugyancsak kérve a lakosság közreműködését annak elkészítéséhez.
A polgármesterhez két kérdés, kérés érkezett a gyűlés végén. Az egyik hozzászóló a Hunyadi téren lévő napelemes lámpák javítását kérte, mert azok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A közel tíz éves világítótestek sajnos jelenleg nem működnek. A polgármester jelezte, hogy tud a problémáról és valószínűnek tartja, hogy a javítás nem segít, a lámpatestek cseréjére lesz szükség. Egy kis türelmet kért az ott élőktől, hogy megvizsgálják, van-e arra lehetőség, hogy a közvilágításhoz kapcsolják ezt a területet. A másik hozzászóló a Kossuth utcai nagy teherautó forgalomra hívta fel a figyelmet. A teher-gépjárművek magas számánál már csak a sebessé-gük az, ami megkeseríti az ott élők nyugalmát és biztonság érzetét. A Kossuth utcai lakos terelőszigetek kialakítására tett javaslatot, hasonlóan mint ahogy azt Zsombón megoldották. A polgármester válaszában elmondta, hogy a Kossuth utca nem az önkormányzat kezelésében van, noha vannak ilyen önkormányzati tervek, azok megvalósításához szükség van az állami útkezelőre is. Jelezte, hogy kérni fogja a rendőrség segítségét. A jelzett időszakokban fokozott igazoltatásokkal, sebességmérésekkel lehetne csökkenteni, vagy a szabályos sebességhatárok közé szorítani a forgalmat.
A képviselő-testület legközelebb november utolsó csütörtökén ülésezik majd. Ha valaki kedvet kapott a közügyekbe való betekintéshez, mindenképpen vegyen részt az ülésen, amely nyilvános.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support