Tegnap délután érkezett meg az önkormányzathoz az Ovi-Sport Alapítványhoz benyújtott települési pályázat pozitív elbírálásáról szóló tájékoztató. Újabb örömteli hír ez nagyközségünk életében, hiszen az óvoda- és bölcsőde fejlesztéshez kapcsolódóan így egy teljesen komplex beruházás fog megvalósulni a Rákóczi utcai intézményben.

Mint arról korábban beszámoltunk a projekt keretében egy 6×12 méteres multifunkcionális műfüves pálya kerülhet kialakításra az Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde udvarán, ahol az óvodások számos labdajáték (kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, tenisz, lábtenisz, röplabda, tollaslabda) alapjait sajátíthatják majd el, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minél többen kezdjenek el sportolni településen. A pálya a sportágak kipróbálásán túl egyébiránt olyan ügyességi játékok gyakorlására is alkalmas, melyeket a hallás- és látássérült gyermekeknek találtak ki. A beruházás összköltsége megközelíti a 13 millió forintot, amelyhez harminc százalék önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak, erről már korábban meg is született a döntés.

A támogatási szerződés megérkezett, ennek aláírása után tél végén, a tavasz kezdetén megkezdődhet a munka. A fejlesztés tervezett megvalósítására 2018. június 30-ig sor kerülhet, így ezt követően birtokba is vehetik a gyerkőcök az új bordányi létesítményt.

A Ovi-Foci Programról

A Magyar Kézilabda Szövetség óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket. Ehhez szorosan kapcsolódik az Ovi-Foci Program.

Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja 2011 elején megalapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt, melynek célja, hogy országszerte, illetve a határon túli magyar lakta területeken, a közszféra támogatásával, valamint a magántőke bevonásával, a lehető legtöbb óvodában biztosított legyen az Ovi-Foci Program elindítása. A két fő cél, hogy az óvodások sportág-specifikus oktatási programját az óvónők egy önálló képzés keretén belül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges sportinfrastrukturális beruházások során speciális ovifoci sportpályák létesüljenek az ország minden óvodájában, annak érdekében, hogy a képzés sportfunkcionális feltételei intézményi kereteken belül adottak legyenek, ne kelljen a szülőknek a gyermekeiket külön, többletköltséget vállalva sportoltatni.

A programmal az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben (6x12m-es, multifunkcionális sportpálya), szakszerű oktatás keretében biztosítsák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. Az pálya mérete kifejezetten a legkisebbek méretigényeihez igazodik, beruházási költsége az iskolai méretű pályák töredéke, mégis ugyanakkora tömeget képes mozgósítani a sportfoglalkozásokon, mint az iskolások nagyobb pályái.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support