A projekt célja a magyarság kultúrájának ápolása, az együvé tartozás élményének megélése, tapasztalatcsere, a tudás és a legjobb gyakorlatok átadása, hagyományőrző tevékenységek megvalósítása volt határon innen és túl. A projektben öt tevékenységet valósítottunk meg, ebből egy zajlott Bordányban, kettő-kettő pedig a testvér-településeken. Az egymás meghívásával és részvételével lezajlott események célja az volt, hogy megismerjük és megismertessük egymás lokálisan kialakult szokásait és ápoljuk nemzeti hovatartozásunkat. A Csóka községhez tartozó Tiszaszentmiklóson Szent István napi ünnep és hagyományos bánáti disznótor, Detta városban Szent Anna-napi búcsúünnep és Betlehemezés szerepelt a programok közözött, Bordányban pedig júniusi pünkösdi kulturális fesztivál valósult meg. Ez utóbbi önerőből, erre nem fordítottunk a megítélt támogatási összegből. Az megvalósult események programjai az alábbiak voltak időrendben:

Pünkösd Feszt, Bordány – Június 4. vasárnap

Szent Anna búcsú, Detta – Július 28. péntek

Szent István nap, Tiszaszentmiklós – Augusztus 18. péntek

Bánáti disznótor, Tiszaszentmiklós – November 25. szombat

Betlehemezés, Detta – December 9. szombat

A generációkon és a közös rendezvényeken keresztül a négy település lakossága is jobban megismerkedett és tovább erősödött a települések jó viszonya hosszú távon. Új együttműködések születtek szervezetek és közösségek között, és új személyes barátságok köttettek.

A projekt tíz hónapja alatt a három településről az öt tevékenységben a pályázatban meghatározott generációkból összesen 371 fő vett részt. A Bordányban megrendezett pünkösdi kulturális kavalkádon 92 fő, a dettai Szent Anna-napi búcsún 63 fő, a Tiszaszentmiklóson rendezett Szent István napon 78 fő, a Bánáti disznótoron, szintén Tiszaszentmiklóson 76 fő, míg a dettai Betlehemezésen 62 fő vett részt. A rendezvényeken bemutatkoznak a települések művészeti csoportjai, így többek közt a Margaréta Néptánccsoport, a Bóbita és Eszterlánc Néptánccsoport, a Móra Ferenc Csalogány Asszonykórus, a Rákóczi Ferenc Férfikórus, a Borostyán Dalkör és a Reviczky Gyula Daloskör. A megvalósult események közösségi programként kerültek megrendezésre, melyeken közvetett támogatásban részesültek a helyi lakosok becsléseink szerint 100-200 fő, akik aktívan közreműködtek a programok lebonyolításában, vagy ellátogattak azokra. Mindazok, akik részt vettek programjainkon, élményekkel tele, és sok-sok történettel tértek haza, melyet szomszédjaik, ismerőseik körében tovább is adtak. A projekt közvetve tehát Detta 5900, Csóka 4000 és Bordány 3300 fős lakosságára is hatással volt. Reményeink szerint tovább erősödött a már kialakult együttműködés a települések, azok közösségei, civil szervezetei, csoportjai között.

A megvalósult programokat a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support