Május 17-én kora délután a Bordány zászló Szent István téren történő ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az idei Falunapok rendezvénysorozat, a Pünkösd Feszt. Az ünnepélyes pillanatok talán azért voltak az idén még ünnepélyesebbek, mert időközben felújításra került településünk zászlótartója is, amelyre most először kúszott fel a bordánycímeres zászló. A megjelenteket Tanács Gábor polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy a 2018-as év a számos helyben zajló fejlesztés mellett azért is fontos, mert évfordulót is ünneplünk. A most rendelkezésre álló adatok szerint 475 éve említették meg először településünk nevét egy urbáriumban, amely az érsekség török által megszállt helységeit tartalmazza. Ez az első írásos bizonyíték, hogy a település már akkor létezett.
Az ünneplő bordányiakat Kakas Béla a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, és hivatalosan ő nyitotta meg az idei falunapok rendezvénysorozatot is. Az elnök úr beszédében méltatta a tudatos településfejlesztést, amelyben kiemelt szerepet kapott a klíma- és környezetvédelem. Külön kiemelte, hogy mennyire jó látni azt, ha egy településen együtt élnek a generációk, jól működnek a civil közösségek. A bölcs idősekként a nyugdíjasklubot és a népdalkört, míg a szorgos fiatalokként az ifjúsági önkormányzatot említette.
A megnyitót követően került átadásra a díszpolgári cím. Bordány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete idén Dr. Kovács Julianna gyermekorvosnak ítélte oda az elismerést. A doktornő 1988-tól, immár 30 éve előbb Zsombó-Bordány-Szatymaz körzeti gyermekorvosa, majd 2000-től kizárólag Bordány község házi gyermekorvosa. 1995-től Szeged város és környéke, majd a Dél-alföldi Régió házi gyermekorvosi szakfelügyelői feladatokat koordinálja. 2001-től az Országos Alapellátási Intézetben vezető munkatársként dolgozott. 1997 óta a Szegedi Orvostudományi Egyetem oktató házi gyermekorvosa is. 2004-től a Háziorvostani Szakmai Kollégium szakcsoport, majd ezt követően a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai kollégium tagja. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének egyik alapító tagja, majd 5 évig az alelnöke. 2006-tól házi gyermekorvos országos szakfelügyelő, majd 2013-tól az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozatának elnöke. 2008. évben a Képviselő-testület Bordány Községért emlékérmet adományozott részére. 2015-ben az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjban részesült.
Az ünnepség ezt követően az Apraja-falva Óvoda és Bölcsődében folytatódott. Az ide érkezők elsőként az új csoportszobák építésének lehettek szemtanúi, jó volt látni, hogy hamarosan bővülni fog az intézmény. Az óvoda udvarában egy az Ovi Sport Közhasznú Alapítvány által támogatott 6×12 méteres multifunkcionális műfüves pálya került kialakításra, ennek az átadására került sor. Kiss-Patik Péter alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy az új sportpályán az óvodások számos labdajáték alapjait sajátíthatják majd el, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minél többen kezdjenek el sportolni a településen. A pálya a sportágak kipróbálásán túl egyébiránt olyan ügyességi játékok gyakorlására is alkalmas, melyeket a hallás- és látássérült gyermekeknek találtak ki. B. Nagy László országgyűlési képviselő ünnepi beszédében megköszönte a bordányiak támogatását. Elmondta, hogy Bordány továbbra is a szíve csücske volt, így a nagyközség lakói mindig számíthatnak segítő közreműködésére. Felhívta a figyelmet a sportos, egészséges életmódra, amelynek egyik színtere lesz ez az új létesítmény. A szalagot Kakas Béla a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, B. Nagy László országgyűlési képviselő, Tanács Gábor polgármester, Bokros Csilla az Ovi Sport Közhasznú Alapítvány képviselője, valamint Lázárné Borbola Márta óvodavezető vágták át. Ezt követően az ovisok azonnal birtokba is vették a sportpályát: röplabdáztak, kézilabdáztak és fociztak is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support