Egyre többször hallani az utóbbi időben kutyatámadásokról. Magyarország kistelepülésein is gyakran találkozhatunk kóborló ebekkel, még akkor is, ha az állatnak van gazdája. A felelős kutyatartás azzal kezdődik, hogy az eb minden szükséges oltással, valamint a kötelező chip azonosítóval is rendelkezik. Emellett biztosított a megfelelő élelmezés és a kulturált környezet a számára, akár lakásban, akár udvarban tartott állatról van szó. Fontos odafigyelni a rendszeres féreg- és a bolhairtásra is. Egy kutya gondoskodást és figyelmet igényel a gazda részéről, ami sokszor elmarad, mert vannak, akik csak haszonállatnak tartják az ebet. Az állatvédők szerint a megfelelően tartott kutyák, ha gazdáik egészségileg és lelkileg is odafigyelnek rájuk, nem szöknek meg, és nem is támadnak. Persze így is lehet példa a szökésre, vannak kutyafajták, amelyeknek kifejezetten a vérében van a csellengés. Sokszor a nyitva hagyott kapu okoz gondot, a kutya kiszökik és megtámadja az arra haladó biciklist vagy gyalogost. A szökés elkerülése végett a kutya tartós, rövid láncra való megkötése azonban tilos, futóláncot vagy kellő hosszúságú láncot szabad alkalmazni, ami kellőképpen biztosítja az állat számára az akadálytalan mozgást.
Egyre több a kóbor eb, a menhelyek és civil állatvédő szervezetek nem győzik menteni őket. A szökések a szukák tüzelésének időszakában megnövekednek. Olyankor leginkább a kankutyák lógnak el otthonról és kilométereket is képesek megtenni egy-egy szuka kegyeiért. Az ivartalanítás visszafoghatná a szökések számát!
Jó tudni, hogy többmilliós is lehet a bírság. A gazda köteles gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos el-helyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Gazdakötelesség minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen beoltatni, az önkormányzati hivatalnál a kutyát ebösszeíró adat-lapon bejelenteni, a négy hónapnál idősebb ebet pedig csippel megjelölni. Aki ezeket a szabályokat megsérti, illetve kutyája szökését nem akadályozza meg állatvédelmi bírsággal sújtható, amelynek mértéke 30 ezertől akár többmillió forintig terjedhet.
Ha nem megfelelő állapotban tartott állatot észlelünk a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesíteni. Ha valaki egy állat kíméletét nem biztosító módon, tartósan láncon tartott kutyán szeretne segíteni, ugyanezeket a szerveket kell felkeresnie. Ilyenkor az állat gazdája akár 15 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support