Bordány Nagyközség Polgármestere 2018. november 29-én, csütörtökön 17.45 órára hívott össze Falugyűlést, amelynek kiemelt témája a helyi takarékszövetkezeti fiók a lakosságot jelentős mértékben érintő átalakítási szándékának ismertetése volt. A takarékszövetkezetet Jász Péter, a 3A Takarékszövetkezet értékesítési vezetője képviselte, aki ígéretet tett, hogy az év végéig még működni fog a helyi fiók. December 1-től viszont hetente kétszer már előre meghirdetett menetrend szerint érkezik a 3A Takarékszövetkezet guruló bankja az öt településre, így Forráskútra, Pusztamérgesre, Bordányba, Balotaszállásra és Zsanára. Az ATM-el is felszerelt kisbuszon két ügyintéző várja azokat a helyieket, akik településén – Pusztamérgesen kívül, ahol még pénzfelvevő automata sincs – az ATM automatán kívül más banki szolgáltatás nem érhető el. A 3A Takarékszövetkezet értékesítési vezetője elmondta, hogy az akadálymentesített kis-busz szolgáltatásai kifejezetten ajánlottak időseknek, mozgáskorlátozottaknak, illetve az olyan településen élőknek, ahol nincs egyetlen bankfiók sem. Jász Péter szerint az alapvető banki szolgáltatások, mint az új betét elhelyezése vagy a lejárt felvétele, újbóli lekötése, kölcsönfelvétel, hitelügyintézés, kártyaigénylés könnyen igénybe vehetőek a Szegedről induló kisbuszon. Az értékesítési vezető elmondta, hogy szeptember óta több Heves megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is jár a Takarék-busz, a tapasztalatok nagyon jók, a helyiek szívesen veszik igénybe az egyedülálló szolgáltatást.
A Falugyűlésen felszólalók mindegyike egyöntetűen a helyi fiók megtartása mellett érvelt. Volt aki visszaemlékezett a kezdetekre is, hogyan és mikor, kik alapították ezt a szövetkezetet, amelynek a célja pont a vidék banki szolgáltatásokkal való ellátása volt, és voltak sokan, magánszemélyek és vállalkozók, akik a jelenlegi két napos nyitva tartást is kevesellték, nemhogy két napi három-három órás ittlétet. Ráadásul a lakók bejelentették, hogy aláírásgyűjtésbe is kezdenek, az önkormányzat és a kormány segítségét kérve. Jász Péter a fiók fenntartását gazdasági okok miatt elsősorban a humán erőforrás problémái miatt tartja megoldhatatlannak. Ha nincs elég dolgozó, nincs aki kinyissa a fiókot.
Tanács Gábor polgármester a Bordányi Naplónak elmondta, hogy Forráskút polgármesterével közösen meg-keresik mind a takarékszövetkezet, mind a kormány illetékeseit, kérve a segítségüket. A két település önkormányzata külön is foglalkozik majd az üggyel.
A takarékszövetkezet javaslatát, amennyiben az konkrétan forintosíthatóvá válik, természetesen megvitatja majd a képviselő-testület – mondta el a polgármester, hiszen közös cél egy olyan jól felszerelt fiók, mint a bor-dányi megtartása automatástól-mindenestől. Legközelebb a hónap közepén ül össze a bordányi képviselő-testület, jó lenne, ha addig a takarékszövetkezet meg tudná küldeni az elképzeléseit, ajánlatát.
Tanács Gábor leszögezte, elengedhetetlennek tartja egy helyi bankfiók működését a faluban, amely akár a helyi postával közösen, vagy közös épületben is működhetne. Figyelembe véve, hogy Magyarország Kormánya 2019-től hirdette meg a Magyar falu programot, amelynek egyik prioritása a vidék népességmegtartó erejének növelése, úgy gondolja, hogy a program sikeréhez szükség van egy olyan helyi pénzügyi köz-pontra, amely egyrészt lehetővé teszi a kiemelt CSOK igényléseket, másrészt pénzügyi szolgáltatásokkal, támogatott állami hitelekkel segíti a vállalkozások Bordányban történő letelepedését. Nem érti, hogy a térség egyik legnagyobb lélekszámú településén hogyan lehet veszteségesebb a szolgáltatás, mint egy jóval kisebb faluban, ahol a hét öt napján nyitva van egy kirendeltség.
Teljesen egyetért a Magyar Kormány a lakosságnál lévő készpénz-állomány csökkentésével, illetve az elektronikus bankolás népszerűsítését célzó elképzeléseivel. Bordány ezen a téren is előkelő helyen áll, hiszen a gyógyszertártól a helyi boltokon, éttermen át a polgármesteri hivatalig mindenhol lehet kártyával fizetni. Ennek ellenére, elsősorban a mozgásában korlátozott, valamint a tanyán élő lakosság érdekeit figyelembe véve szorgalmazza a 3A Takarékszövetkezet Bordányi Fiókja bezárásának elhalasztását, egyben a lakosság felkészítését a technikai fejlesztésekre. Az ön-kormányzat vállalja, hogy együttműködve a Takarékszövetkezettel térítésmentes tájékoztatókat, képzéseket szerveznek, amelynek célja az elektronikus banki szolgáltatások megismertetése, a minél gyorsabb átállás megteremtése. Jelenleg ezek az emberek nem tudnak még okostelefonon vagy interneten bankolni. A tanyáról a faluközpontba való bejutás is sokaknak nehézséget jelent, nemhogy a más településekre való eljutás.
A falugyűlésen Kiss-Patik Péter alpolgármester javasolta, hogy a 3A Takarékszövetkezet vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy bankfiókjait a jelenlegi Bordány-Forráskút mintájára osztott nyitva tartással működtesse Üllés-Bordány, illetve Forráskút-Zsombó viszonylataiban. A nyitva tartás elosztásával (3+2 nap), a jelenlegi humán erőforrás megtartásával költségemelkedés nélkül lehetővé válna 12 ezer ember helyben történő kiszolgálása. Javaslatunk alapján a takarékszövetkezet dolgozóinak kellene csak utazniuk, és minden polgár a saját lakóhelyén a megszokott környezetben tudná intézni bankügyeit, ráadásul a takarék-busz költségeit is megspórolhatnák. Ezt a javaslatot Jász Péter nem tartotta megoldhatónak.
A Falugyűlésen résztvevők ezt követően megtekinthették a takarék-buszt. Egyéb téma megvitatására most nem került sor, azok várhatóan a jövő évi Falugyűlésen kerülnek majd terítékre.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support