Egy énekkar működésében a legfontosabb feladatot a szereplésekre való felkészülés jelenti. A sikeres fellépéshez komoly koncentráció, önfegyelem, alkalmazkodóképesség elengedhetetlen feltétel. A leggyakoribb szereplések a népzenei találkozókon történnek, de egyéb rendezvények, ünnepek, fesztiválok is számos alkalmat nyújtanak dalaink bemutatására. Műsorunkban különböző tájegységek népdalait énekeljük a tőlünk telhető minél hitelesebb előadásban. A dalok kiválasztásában fontos szempontok érvényesülnek, így pl. az előbb említett tájegység, téma, tartalom, a sorrendiség, dúr vagy moll hangsor, a gyűjtő személye, a ritmus stb. Vannak válogatásaink az Alföldről, – főleg Dél-Alföldről, mert itt élünk – de Dunántúl, Vajdaság, Bácska népdal variánsai is közel állnak hozzánk. Énekeltünk már felvidéki, székelyföldi csokrokat, most szlavóniai dalokkal készülünk. A válogatás szempontja lehet még a gyűjtő személye, így van Bartók, Kodály, Seprődi, Olsvai, Kiss Lajos gyűjtéséből összeállításunk, csak legyen időnk, erőnk, képességünk mindezek bemutatására. Szívesen énekelünk boros dalokat,- általában ezek aratják a legnagyobb sikert, – katonadalokat, huszár, lovas, Tisza menti dallamokat.
Az évet a 3 hangszeres előadása nyitotta Üllésen, majd a Kultúra Napja következett községünkben. A falu nagy ünnepe a Pünkösd, ebből mi is kivettük a részünket, ugyanis Pünkösd szombatján tartottuk a 15. Nép-zenei Találkozónkat. Vendégeink voltak a forráskúti Őszirózsa, az üllési Estike, a hódmezővásárhelyi Arany-kalász népdalkörök, a mórahalmi és zákányszéki Parasztkórus és Dorozsmáról az öreghegyi Bodza Citera-zenekar. Kellemes időben, jó hangulatban töltöttük el a szombati napot. Pünkösd vasárnapján közismert dél-alföldi dallamok mellett szóló előadásokat is hallhatott a kedves közönség, ebben nóták, katonadalok, nép-dalok hangzottak el. Közös előadásban Beethoven Százszorszép című és Dr. Szakács – Dr. Kiss- Angyal Ott ahol zúg az a négy folyó című szerzeményét mutattuk be. Júniusban Zákányszéken léptünk fel és a testvértelepülési kapcsolat keretében Csókán rendezett magyar művészeti napokon szerepeltünk. Júliusban Kelebia és a romániai Detta látott minket vendégül. Augusztusban a 3 hangszeres tartott előadást a Szeged Néptáncegyüttes Kis Göncöl csoportjának a Faluházban. Szeptember 8-án délelőtt, itt helyben lovas kocsis felvonuláson, délután Üllésen szerepeltünk, majd ebben a hónapban még Forráskút, Kiskundorozsma meghívásának tettünk eleget egy – egy szerepléssel. Októberben Hódmezővásárhelyen, novemberben Mórahalmon volt népzenei találkozó. Decemberben Szeged Megyeházán az Alsóvárosi Asszonykórus találkozóján, Detta adventi ünnepségén vettünk részt és falunkban az első vasárnapon énekeltünk karácsonyi dalokat. A sok szép előadást hallgatva tudatosodik bennünk, hogy ezek a találkozók értéket közvetítenek, mégpedig a magyarság példátlan gazdagságú népdal változatait ismerhetjük meg általuk és nyilvánvaló, hogy életünk öröme, bánata, évszázadok története, a háborúk, a természet jelenségei, az árvizek, a mezőgazdaság munka folyamatai, minden emberrel kapcsolatos jelenség visszatükröződik, és érzelmeken keresztül megjelenik a népdalokban. Szerencsénkre számos gyűjtő foglalkozott és foglalkozik ezeknek az értékeknek a felkutatásával, lejegyzésével, mi pedig használjuk és közvetítjük őket. A helyi változatok bemutatásával mi is gyarapítjuk ezeket az értékeket, melyekből megismerhetjük őseink életét, jellemét. A világ őrült iramban változik, az én életemben is tapasztalom, hogy a középiskolában tanult LB telefonközponttól a ma már természetes okos telefonig, amit az én korosztályom alig tud követni, de a gyerekeinknek, az unokáinknak ez a természetes. Remélem, ezek a kütyük megőrzik korunk emlékezetes pillanatait, és a Fölszállott a páva című műsort látva megnyugodhatunk, hogy ez a csodálatos népzenei kincs megmarad, amely egyedülálló a világon és a miénk!
Az évek során 17 díjat kaptunk, amely igazolja működésünket. A legértékesebbek a Bordány Kultúrájáért emléklap, a KÓTA arany, aranypáva és KÓTA különdíjak, ezenkívül első helyezések, kiváló értékelések és egyéb különdíjak alkotják az elismerések sorát. Természetesen nem csak ezért csináljuk, de megnyugtató, hogy jó úton járunk, mert ha teszünk valamit, azt próbáljuk a lehető legjobban tenni. Az év kedves és emlékezetes eseménye a Velencei tó környékén tett kirándulás volt a Borostyán Dalkör tagjai számára. Megnéztük a Csókakői és a Bori várat, az utóbbiban meghatódtunk, hogy az építő leszármazottai fogadtak bennünket a pénztárnál. A hangulatos ebéd elfogyasztása után élményekkel gazdagodva jöttünk haza. Köszönjük, hogy lehetőségünk van a működésre, a kirándulásra, igyekszünk ezt minél jobb szereplésekkel megszolgálni. Örömmel készülünk, és jó egészséget, békés, sikeres napokat kívánunk minden olvasónak.

A Borostyán Dalkör tagjai nevében szeretettel Illés Mária
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support