Február elsejével újabb kirendeltségeket, fiókokat zár be a 3A Takarékszövetkezet. Egyre kisebb az esély a bordányi fiók újranyitására, noha az önkormányzat a lakossággal karöltve minden követ próbál megmozgatni az ügy érdekében.

Mint megtudtuk az előzetes elképzelések ellenére az üllési fiókba január 1-től nem a bordányit, hanem a zsanait olvasztották be. Sokan a buszközlekedés miatt arra számítottak, hogy ha már összevonás, akkor az üllési, vagy a dorozsmai fiók jön majd szóba, hiszen a bordányiaknak Zákányszékre átjutni a keresztirányú buszközlekedés miatt nem éppen gyors megoldás. Sajnos ezt sem vették figyelembe.

Még az év végén, de már a lakossági fórumot követően a 3A-nál közölték, hogy a bordányi fiókot az év első napjával a zákányszékivel vonják össze. Karácsony előtt gyorsan össze is pakoltak az épületben, szerencsére a fények még nem teljesen hunytak ki, és az automata is üzemel. A bankfiók bezárása azonban bizonyára nagy csalódás a hűséges ügyfeleknek, akiknek most másik településre kell átjárniuk, vagy ki kell várni a sort a takarékbusznál. A beolvasztás miatt a bordányi kirendeltség újranyitásának lehetősége a közel 600 támogató aláírás ellenére is egyre távolabb került.

A 3A Takarékszövetkezet napokban közzétett újabb tájékoztatója nyomán kiderült, hogy folytatódik a racionalizáció, a jelenleg működő kilencvenhárom fiókjából újabb tízet zár be a pénzintézet, kettőben pedig felére csökken a nyitvatartási idő. A tizenkét most érintett kirendeltségből további öt ismét – Bordányhoz hasonló – 3 ezer fő feletti településen működik. A  cibakházi kirendeltség (ott élő lakosok száma. 3918 fő) összevonásra kerül a tiszaföldvári kirendeltséggel, a csépai kirendeltség összevonásra kerül a kunszentmártoni kirendeltséggel, a jászfelsőszentgyörgyi és a jászteleki kirendeltségek összevonásra kerültek a jászberényi kirendeltséggel, a kengyeli kirendeltség (3538 fő) összevonásra kerül a martfűi kirendeltséggel, az örményesi kirendeltség összevonásra kerül a törökszentmiklósi kirendeltséggel, a rákócziújfalui kirendeltség összevonásra kerül a rákóczifalvi kirendeltséggel,  a tiszaderzsi kirendeltség összevonásra kerül az abádszalóki kirendeltséggel, a tiszapüspöki kirendeltség összevonásra kerül a szolnoki kirendeltséggel, továbbá a zagyvarékasi kirendeltség (3440 fő) összevonásra kerül az újszászi kirendeltséggel. A jászladányi kirendeltség (5485 fő) nyitva tartása két naposra, míg a szajoli kirendeltség (3733 fő) nyitva tartása három naposra csökken majd.

Korábban a bordányi és a forráskúti, előtte a ruzsai, pusztamérgesi, zsanai, pusztaszeri, balotaszállási és öttömösi kirendeltségeket, azt megelőzően egy szegedi, valamint a debreceni és kiskunfélegyházi fiókokat zárták be. Számos kirendeltség működik csökkentett (heti 2-3 napos) nyitva tartással, de ezeken a településeken szerencsére még ha korlátozottan is, de elérhető a vidék bankja.

Más takarékszövetkezetek is fiókracionalizációt hajtanak végre. Például a Békés Takarék várhatóan a megyében lévő 67 fiók egyharmadát, köztük a lőkösházi kirendeltséget is bezárja február végétől. A Korona Takarék február elsejétől 39 településen zárja be fiókját, miután egy hullámban tavaly már végrehajtott összevonásokat. A B3 takarék 17 fiókját zárja be január végével, miközben pénzkiadó automaták megszüntetését illetve technikai üzemszünetét is bejelentették. A Pátria Takarékszövetkezet hat fiókja már csak napi egy napot tart nyitva januártól, míg tavaly az év végével négy fiókot véglegesen ott is bezártak. Az M7 takarék is fiókokat zár be. Példaként a szövetkezet vonyarcvashegyi fiókát említhetjük, amely január 2-án összevonásra került a gyenesdiási fiókkal. Még decemberben a Centrál Takarék is fiókbezárásokról döntött, így többek között idén márciusban Szilvásváradon is bezár a helyi fiók. A Nyugat Takarék november végén, december elején összesen 37 fiók bezárásáról jelentetett meg tájékoztatót honlapján.Köztük van Fertőrákos, vagy Kópháza is.

A takarékszövetkezeti hálózat racionalizálása következtében várhatóan még további 100-150 kirendeltség fog véglegesen bezárni az idén októberig, amikor is a tervek szerint egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a takarékokat.

Ennek a nagybanknak vélhetően már nem lesz bordányi kirendeltsége. Sajnos.

2017-ben a legtöbb helyi fiókja a takarékoknak volt, szám szerint 1140. A második helyen az OTP Bank állt 382, míg a harmadikon a K&H Bank Zrt. 207 fiókkal. A takarékok egy nagyobb hullámban már 2017 végén is bezártak vidéki kirendeltségeket, most, ahogy ezt tavaly év végén a TakarékBank Zrt. be is jelentette, akár a vidéki fiókjaik harmadára (az ún. kirendeltségekre) lakat kerülhet.

A legérdekesebb kezdeményezése most a MagNetBanknak van, amely szinte azonnal reagált a takarékszövetkezetek által okozott lakossági dilemmára: azaz valaki maradjon a takarékszövetkezetnél, vagy most váltson? A közösségi bank Házhozszámláját bárki on-line igényelheti, és a szerződést házhoz viszik aláírni. Így utazás nélkül intézhető a bankváltás. A fiatalok nagy része, aki eddig a takarékoknál bankolt, biztosan váltani fog, hiszen a díjnyertes mobil applikáció vagy netbank vonzza majd őket. És ők azok, akik egyáltalán nem szeretnek bankfiókba menni. Az idősebb korosztálynak, ha megbarátkozik az internetes ügyintézéssel ugyancsak vonzó lehet bank, aki most az utazás nélküli szerződéskötéssel egyedülálló szolgáltatást nyújt.

A K&H Bank Zrt. K&H start extra számlacsomagja a vonzó 455 forint / hó akciós díjával a vállalkozókat célozza, de a lakosságnak is ajánlanak nagyon kedvező számlacsomagokat, és online bankszámla igénylés is elérhető. Ha már helyben nem érhető el a fiók, és úgy is utazni kell, nem mindegy, hogy mennyiért bankolhatunk.

A modern banki környezetet biztosítja ügyfeleinek az OTP Bank is, aki ugyancsak online számlanyitást nyújt. Rugalmasan alakítható számla ajánlatai, és személyre szabható számlacsomagjai minden bizonnyal elgondolkodtatják a takarék kedveszegett vagy kiábrándult ügyfeleit.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support