Április 15-én első alkalommal ült össze a település szociális-, és egészségügyi ágazatának, a helyi nyugdíjas szervezetek, közösségek képviselőit tömörítő Idősügyi Kerekasztal a Faluházban.
Bordány Nagyközség Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a településen élő idősek helyzetét. A találkozó létrehozásának legfőbb célkitűzése az volt, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével olyan közösen végzett munkafolyamat kezdődjön el, melynek eredményeképpen elérhetővé válhat a településen élő időseink körében az aktív és méltó időskor megélése a mindennapokban.
Az aktív idősödés fogalmát az ENSZ Egészségügyi Szervezete vezette be. A szervezet irányelve szerint, az aktív idősödés egy olyan időskor megéléséről szól, mely nem csupán fizikai aktivitást, a munkaerőpiacon maradást jelenti, hanem a társadalmi, kulturális, civil életben való aktív részvételt is. Az aktív idősödés célja az egészség megtartása, a társadalmi részvétel és biztonság nyújtása, az idősek önállóságának és függetlenségének megtartása. Ezen irányelv mentén a résztvevők első lépésként ötleteiket, tapasztalataikat, más közösségekben már alkalmazott jó gyakorlatokat osztottak meg egymással, majd feladatként határozták meg Bordány Idősügyi Programja elkészítésének szükségességét.
A koncepció elkészítésének része lesz a településen élő idősek helyzetének elemzése, a fejlesztési javaslatok összegyűjtése, célok meghatározása, illetve cselekvési terv meghatározása.
Általánosságban elmondható, hogy a stratégia elkészítése és kivitelezése többlépcsős folyamat. A stratégiaalkotás első lépésében a helyzetfeltárás és a problémák, fejlesztendő területek számbavételét követően az elérendő célok kerülnek megfogalmazásra. Egyik legfontosabb feladat tehát az eszmei-ideológiai célok, azaz a jövőkép, más néven misszió (küldetés) felvázolása. A jövőkép egyben meghatározza azt a mozgásteret is, amelyet a következő lépésben a prioritások megfogalmazásakor kell figyelembe venni. A megvalósítás érdekében cselekvési tervek kidolgozására kerül sor. A cselekvési tervek kidolgozását követően történik a cselekvési tervekben megfogalmazott feladatok gyakorlati megvalósítása.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support