Az interneten ingyenesen elérhető Arcanum Digitális Tudománytárnak (ADT) köszönhetően sikerült rátalálni a Magyar közlöny 94. számára, amelyben az akkori belügyminiszter rendelete olvasható Kistemplomtanya önálló nagyközséggé alakulásáról. A későbbiekben a nagyközség Bordány néven jön létre, és 1950. január elsejétől kezdte meg működését. “A belügyminiszter a 3.690/1949. (86.) Kormányszámú rendelettel kapott felhatalmazás alapján Kiskundorozsma községhez tartozó Kistemplomtanya külterületi lakotthely és környékének önálló nagyközséggé alakulását elrendelte. Az új község működésének megkezdése és ennek közhírré tétele iránt külön történt az intézkedés. (5.203-11-8/1949. T’8. B.M. szám.)”
A fentiek alapján május 4-ét már a település születés-napjának is tekinthetjük, noha Bordány néven csak január 1-től kezdte meg működését a Kiskundorozsmából kiváló község. Ha 1949. május 4. a születésnap, akkor bizony most ünnepelhettük a község 70. születésnapját. Isten éltessen Bordány! Hogy senkinek ne legyen hiány érzete, a születésnapi vigasságok eltarthatnak január elsejéig is. Hiszen községünk az év minden időszakában kínál kikapcsolódást a helyi lakosságnak. Néhány hét választ el minket és kezdetét veszi a Pünkösd Feszt elnevezésű több napon át tartó település szintű rendezvénysorozat, amelyről egy másik cikkünkből tudhatnak meg részleteket. A nyár közepén a fiataloknak szóló Morajlás fesztiválra július 6-án kerül sor. Igazi családi nap várja településünk lakóit ősszel is, hiszen szeptember 14-én, szombaton rendezik meg a Helyi Ízek Fesztiválját és a Kecskeversenyt. Ne felejtsük el megemlíteni, hogy az év vége közeledtével csodás fények, mennyei illatok, csábító édes ízek, színes ünnepi forgatag lepi el a Szent István teret a négy adventi vasárnapon át tartó karácsonyi vásáron. Ezeknek és a sok más színes programnak köszönhetően településünk minden lakosa megtalálhatja méltó módját az ünneplésre!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support