Godó Lajos vehette át Bordányban a hagyományosan pünkösdkor megrendezésre kerülő faluünnep megnyitóünnepségén a díszpolgári címet. A díjat Tanács Gábor polgármester, B. Nagy László országgyűlési képviselő, és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke adták át.

Bordány Nagyközség érdekében végzett kimagasló közéleti és a településhez kötődő példamutató tevékenységének elismeréseként a képviselő-testület 2019. évben Godó Lajos kőműves mesternek adományozta a Díszpolgári címet. Bordány Községért emlékéremmel három ember munkáját szerette volna elismerni az önkormányzat. Farkasné Lippai Ágotának, a szociális központ vezetőjének a közszférában, Ráczné Tanács Arankának, egyéni vállalkozónak a gazdasági szférában és Juhász Dezsőnek, a dalkör tagjának a civil szférában végzett tevékenységét jutalmazta ezzel a kitüntetéssel a képviselőtestület.

Godó Lajos Bordányban született. Édesapja Godó Lajos földműves, aki tsz-dolgozóként ment nyugdíjba; édesanyja Galzó-Polyák Margit, aki a Szegedi Textilművekben dolgozott. Két testvére született, János öccse, akit elvesztettek, valamint Margit húga, aki Szegeden él családjával. Szülei egyszerű körülmények között nevelték szorgalomra és kitartásra.
Az általános iskola elvégzése után kőművestanulónak jelentkezett, melyet 1971-ben végzett el.
A honvédségi kitérő után kőművesként dolgozott, 1979. május 2. óta önálló kisiparos. Az építőipari szakközépiskolát 1979-ben végezte el, ezután ács-állványozó szakképesítést és kőműves mestervizsgát szerzett. Feleségével, Fehér Évivel 1982-ben ismerkedett meg, akinek sokat köszönhet, hiszen ő biztosítja a „hátországot” a vállalkozása sikeres működéséhez.
Előző házasságából született Judit gyermeküket közösen nevelték fel, aki Mórahalmon pedagógus, ott lakik a családjával. Zoltán fiuk mérnök informatikus, jelenleg Svájcban dolgozik. Edit lányuk fordító-tolmács mesterképzést végzett, jelenleg egy országos kiadónál dolgozik korrektorként. 3 unokájukat a családi összejöveteleken nagy szeretettel dédelgetik. Gyermekeiket nemcsak szorgalomra, kitartásra, hanem az egymás iránti gondoskodásra, szeretetre is nevelték, a mai napig minden születésnapot, évfordulót együtt ünnepelnek, nagyon fontos számukra az összetartó család.
Szakmai pályafutása kezdetén tanáraitól sokat tanult, ezért ért meg benne, hogy a tudását átadja a következő generációknak. Szakoktatóként közel 50 kőművestanulót, technikust oktatott 30 éven keresztül. Közülük többen ma már elismert vállalkozók.
Kőművesként több mint 200 lakóházat épített. A településen társadalmi munkákban is részt vett, segédkezett a járdaépítésben, az önkormányzati épületek, valamint a Sportcsarnok és a Védelmi Központ felújításában. Szakmai elismerései: kiváló kisiparos, majd 2017-ben aranykoszorús mester. 2015. óta nyugdíjas, de emellett jelenleg is dolgozik.
Kisiskolás korától kezdve életét meghatározta a sport szeretete. 10 éven keresztül volt a bordányi labdarúgócsapat csapatkapitánya, valamint tagja annak a csapatnak, amely kiharcolta a megye I. osztályba való feljutást. A sporttal való kapcsolata nem szűnt meg, a Bordány Sportjáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 2001-ben kapta meg a Bordány Községért emlékérmet, majd 2016-ban a Bordány Sportjáért díjat. A család anyagi lehetőségeihez mérten igyekeznek segíteni a bordányi sportolókat, hiszen a sport szeretetének örökítése mellett fontosnak tartja a jelenlegi, valamint az eljövendő generáció támogatását is.

Az idén is három “Bordány községért” díjat adományozott a képviselő-testület. A vállalkozói szférából Ráczné Tanács Aranka CBA üzlettulajdonos, a közférából Farkasné Lippai Ágota intézményvezető, míg a civil szférából Juhász Dezső vehették át az elismerést.

Ráczné Tanács Aranka édesanyja, édesapja nyugdíjas földművesek. Egy testvére van. Férje Rácz Gyula, a Bordányi Pékség tulajdonosa. Két felnőtt gyermekük van. Általános iskolai tanulmányait a zákányszéki iskolában végezte, Szegeden a Kőrösy József Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában 1983-ban érettségizett. A Füszért-nél 1986-ig árufogalmi előadóként dolgozott, itt 1985-ben Kiváló Dolgozó kitüntetést kapott. Zákányszéken a Tanácsházán pénzügyi előadó, 1989-től a bordányi Előre Szakszövetkezet tagja volt a megszűnésig. 1991-ben bálásruha üzletet, később élelmiszerboltot nyitott. 1991. augusztus 20-ra a Bordányi Pékségben újra indult a kenyérsütés. A CBA Privát Boltot 1999. október 24-én nyitotta meg, mely jelenleg is a település lakossága rendelkezésére áll. A CBA- hálózat tagjaként Ezüst Éremmel jutalmazták.
A Képviselő-testület Pénzügyi Bizottságának külsős tagja volt 4 évig. Az Egérház Alapítvány, illetve a Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány kuratóriuma tagjaként is tevékenykedik.

Juhász Dezső Kiskundorozsmán született, szülei földművesek voltak.
Felesége Molnár Teréz, nyugdíjas közalkalmazott. Egy gyermekük és két unokájuk van. Általános iskolába helyben, a Kőiskolába járt, Szegeden fémcsiszoló szakmunkás képesítést szerzett. A szülei gazdaságában kezdett dolgozni, lelkesen ápolta édesapja szőlőültetvényét. A katonaidő kitöltését követően 1961-től Szegeden a Paprikafeldolgozóban, majd a Kéziszerszámgyárban dolgozott. Idősödő szülei megsegítésére 1970. évtől ismét a saját gazdaságban és a helyi Előre Szakszövetkezetben mezőgazdasági munkát végzett. 1999-től nyugdíjas. A zene iránti szeretete családi eredetű, édesanyja szépen énekelt. Kisiskolásként a tanítónője fedezte fel szép hangját, zenei tehetségét. Iskolai versenyeken sokszor szerepelt, a saját készítésű hegedűn játszott társainak. A katonaságnál harmonikán játszott, a leszerelés után zenei képzésben részesült elismert színházi zenésztől. A Rendező Iroda szervezésében családi rendezvényeken, bálakon zenélt zenekarával a részvevőknek. Játszik: harmonikán, gitáron, tubán, szintetizátoron és dobol is. A Borostyán Dalkör tagja. 8 éve megszerette a tekerőlantot, a hangszerrel az énekesek kísérőjeként is szerepel. Sok-sok belföldi és külföldi fellépés, verseny résztvevője. Büszke arra, hogy a dalkör énekesei az ő kísérete mellett szereztek érmes helyezéseket. 14 éven keresztül volt a Templom kántora. 2014-ben megkapta a „Bordány Kultúrájáért” elismerést.
Jelenleg is saját gazdaságában tevékenykedik, főleg a gyümölcsösét műveli, a facsemetéket maga nemesíti.

Farkasné Lippai Ágota édesapja Lippai Géza nyugdíjas gépjárművezető, édesanyja Takács Angéla Irén nyugdíjas pénzügyi előadó. Két testvére van: Géza és Árpád. Férjével Farkas Róberttel jelenleg Balástyán élnek, aki a
Sándorfalvi Általános Iskola igazgatóhelyettese.
Általános iskolai tanulmányait Bordányban végezte, Szegeden a Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskolában érettségizett, és technikusi képesítést szerzett. A Szegedi Tudomány Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Általános Szociális Munkás szakán 2003-ban szerzett diplomát gyermekvédelmi szakirányú szakképesítéssel. Támogató szolgálat szolgálatvezetői képesítést szerzett, majd Szociális szakvizsgát tett Idősek
szociális ellátása szakirányon. Ismereteit rendszeresen bővíti különböző szakmai képzésekkel. A Bordányi Polgármesteri Hivatalban szociális asszisztensként kezdett dolgozni, 2005. január
1-től az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ intézményvezetője. A bordányi Szavazatszámláló Bizottság választott tagjaként a választások lebonyolításában vett részt 2005 és 2010 között. Mindennapi munkája mellett részt vett a testvértelepülésekkel közös határon átnyúló pályázatok lebonyolításában. Közreműködött a települési pályázatok előkészítésében és megvalósításában is. Ezek céljai pl. kapcsolaterősítő közösségi programok
megvalósítása, játszótér kialakítása, rászoruló gyermekek helyi táboroztatása voltak.
Részt vett az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ épületeinek infrastruktúrális fejlesztéseiben, nagyértékű tárgyi eszközeinek beszerzéseiben. Ötletgazdája volt a Szent Márk napi búzaszentelési hagyomány helyi felelevenítésének, amelynek megvalósítását már 6. éve
fogja össze. A helyi idősügyi tanács tagja.
Legfőbb feladatának a közösségért végzett tenni akarást tartja. Fontos számára, hogy munkájával segítse az időseket, betegeket és rászoruló embertársait. Munkájához való viszonyát jól kifejezik Teréz anya szavai:
„Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk nagy szeretettel.”


Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support