Régi kapcsolat szövi össze a Kulturális és Szabadidős Egyesületet, a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot, valamint a Lapuai Ifjúsági Ház és a Lapuai Ifjúsági Önkormányzatot. A bordányiak és a lupaiak jó kapcsolatokat ápolnak a spanyolországi Caravaca de la Cruz ifjúsági szervezetével is. A három ország fiataljai Finnországban találkoztak egy ifjúsági csereprogramon július 4. és 11. között.


A MEDYO elnevezésű programnak Lapua központjától körülbelül négy kilométerre, Simpsiö-hegységben lévő ifjúsági centruma adott helyet. A média iránt érdeklődő résztvevők a különböző országokban élő fiatalok életét hasonlították össze elsősorban a média különböző területeinek felhasználásával, legyen szó akár a közösségi médiáról, egy helyi újságról vagy rádióról. Bordányból hat, 15-19 év közötti fiatal és egy kísérő vett részt.

Ezzel az úttal gyakorolhatták angol nyelvtudásukat, megismerkedhettek más kultúrák szokásaival, népi játékaival, táncaival, illetve ízelítőt kaphattak abból is, hogy hogyan figyeljenek oda és tartsák rendben környezetüket, lássák el napi teendőiket.


A kamaszok elmondták, hogy a legjobban a finn szauna és a hideg tóban való úszkálás kombinációját élvezték. A legérdekesebb az volt számukra, hogy a Nap az év ezen időszakában nem megy le, így sokszor még az éjszaka közepén is csodálták a gyönyörű tájat az egyik közeli kilátóból.

A legviccesebbnek a Seinäjoki város-látogatás során készített 13 szelfizős képet tartották. A kiutazók ezek mellett még lehetőséget kaptak, hogy egy szakember segítségével megtanulják a filmkészítés alapjait, illetve csoportokba bontva még el is készítettek egyet-egyet, amely megtekinthető a fiatalok által készített összefoglaló videóban is.


Gyuris János, a csoport kísérője elmondta, hogy személy szerint ő legjobban a faházak és a táj szépségét élvezte. Megtudtuk tőle azt is, hogy ott nem szokás kerítést felhúzni a házaik köré. Ezzel kapcsolatban egy történetet is elmesélt nekünk: „-Egy nagyon öregnek tűnő faházat szerettem volna közelebbről szemügyre venni, ezért egész az épület udvaráig bemerészkedtem, ahol egy női hang szólt hozzám. Nagyon megijedtem, ugyanis nem vettem észre, hogy a tulajdonos egy közeli fa ágára kifüggesztett napozó-ágyáról figyelt engem. Ahelyett hogy dühös lett volna amiatt, hogy a hátsó udvarára merészkedtem, még egy legendát is elmesélt a 200 éves házról, amit ő is a szüleitől hallott.”

Kérdésünkre, hogy volt-e ott valami szokás, találmány, amit szívesen látna idehaza is a következőt felelte: „- Ami számomra legjobban tetszett és ott láttam életemben először, az a nagyobb üzletekben elhelyezett műanyag palack visszaváltó volt, amelyet jómagam is kipróbáltam. Az ifjúsági szálláson találtam kettő félliteres üdítős flakont és az utolsó reggelen visszavittem a közeli nagy hipermarketbe, ahol az automata 40 centet, azaz körülbelül 130 forintot adott érte, amit utána szabadon levásárolhattam. Ezt a környezet-barát megoldást nagyon szívesen látnám idehaza is.”


A Finnországba kijutó csapat egy összefoglaló kisfilmet is készített, amelyet először a július 16-án megrendezett finn ételkóstolóval egybekötött élménybeszámolón mutattak be az érdeklődőknek, ahova mindenkit szívesen láttak, aki kíváncsi volt kalandjaikra, sztorijaikra. A megjelentek között volt Arany János a Délmagyarország lapjának riportere is, aki nagy érdeklődéssel figyelte végig az eseményt. Akik nem tudtak részt venni az eseményen, azok se csüggedjenek, hisz az összefoglaló és az út során készített fotók megtekinthetőek a Bordányi Ifjúsági Információs Pont Facebook oldalán. A link megnyitásához kattintson ide!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support