A földön és a levegőből országszerte folyamatosan permetezik a szúnyogokat. Az utóbbi hetek esőzései, majd a hirtelen jött forróság miatt szinte mindenhol rengeteg a vérszívó rovar.

„A kormány pluszforrásokat biztosít a Belügyminisztérium rendelkezésére annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítésre rendelkezésre álló források semmilyen tekintetben ne képezzék akadályát a hatékony szúnyogirtásnak” – közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bordányban az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül kerül sor szúnyogirtásra. Az Önkormányzat kezdeményezésére a földi kémiai védekezés 2019. július 23-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapoknak július 24-ét, vagy 25-ét jelölte ki a munkát végző PMG Szúnyogkontroll Konzorcium. A szúnyoggyérítésről részletesen itt olvashat.

“Bordányban tizennégyen foglalkoznak méhekkel. A mai napon várhatóan minden bordányi méhész értesítése megtörténik, így semmi akadálya nem lesz a munkálatok elvégzésének” – mondta el Tanács Gábor polgármester.

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. A szakemberek szerint a probléma az, hogy Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton.

Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, ebből fakadóan a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Az irtást irányító katasztrófavédelem megerősítette, előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.

Magyarországon továbbra sincs ok aggodalomra, jelenleg mintegy ötvenféle szúnyog van, amelyek közül 3-4 az úgynevezett csípőszúnyog. Ezek egyike az ázsiai tigrisszúnyog, amely a legtöbb kórokozót terjeszti. Az M1 Híradónak nyilatkozó infektológus szerint Magyarországon továbbra sincs ok az aggodalomra.

Szlávik János elmondta: nagyon ritkák azok a betegségek, amelyeket szúnyogok visznek át, a betegek 99 százaléka pedig magától meggyógyul. A csípések ellen azonban mindenképpen érdemes védekezni.

Hasznos lehet a ház körüli állóvizeket is minimálisra csökkenteni, például ki kell önteni az esővizes hordót vagy kitisztítani az ereszcsatornát, hogy újabb lárvák már ne kelhessenek ki – közölte az M1 Híradója.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support