Július legutolsó napján amerikai együttműködés és szakmai program keretében látogatott Bordányba egy négyfős moldáv delegáció, amelynek tagjai vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek voltak. A szakmai tanulmányút célja, hogy a közösségi gazdaságfejlesztésről tanuljanak, helyi jó gyakorlatokat lássanak Magyarországon.
A delegációt Bálint Erzsébet, a Perrysburg-i Great Lakes Consortium igazgatója vezette. Bordányt képviseleve Tanács Gábor polgármester és Bálint Hanga Rea ifjúsági képviselő fogadták a vendégeket a Faluház épületében.
Szeged és az Egyesült Államok Ohio államában található Toledo több év-tizede testvérvárosok. Toledo hasonlóan Szegedhez megyeszékhely. A jó kapcsolatoknak köszönhetően Lucas megye és Csongrád megye is testvérmegyék lettek, ami sokféle együttműködésre ad lehetőséget a megyék és településeik között is.
A közösségi gazdaságfejlesztéssel foglalkozó moldáv szakembereket nagyon érdekelte a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet, és a szövetkezet mögött meghúzódó gazdaságfejlesztési elképzelések.
Mivel azzal a céllal ajánlották nekik Bordányt, hogy itt a turizmusról, a vállalkozásfejlesztésről és a fiatalok bevonásáról tanulhatnak, külön érdekesség volt számukra a Bordányi Ifjúsági Információs Pont, a Hermina tanya és a Bordány Hostel is, amelyet fiatalok által létrehozott és működtetett civil szervezetek üzemeltetnek. Bálint Hanga Rea külön bemutatta az ifjúsági önkormányzatot, annak szerepét például a fiatalok településen tartásában. A fiatalok elvándorlása nem csak nálunk de Moldáviában is óriási probléma a településeken. A polgármester elsősorban a szociális szövetkezet létrehozásáról, jelenlegi helyzetéről, és a termékekről beszélt, bemutatta a település gazdasági programjával összhangban lévő fejlesztési elképzeléseket is, majd ezt követően megtekintették a falu közösségi szálláshelyét és a Hermina tanyát is.
Tanács Gábor polgármester bizakodó. Véleménye szerint az együttműködés minden bizonnyal folytatódik majd mind a moldáv, mind az amerikai szálon. A vendégek nagyon jól érezték itt magukat, és már az elutazás előtt a folytatásról, a szakmai együttműködések lehetőségeiről egyeztettek.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support