Oláh Imre lego kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők december hónapban a Faluház előterében. Ezzel kapcsolatban tettünk fel néhány kérdést a bordányi gyűjtőnek:

Mikor és hogyan kezdted el a LEGO gyűjtést?

A gyűjtésem 2012 januárjában indult – bár ekkor még nem tudtam, hogy gyűjtés lesz – amikor egy online aukciós áruházban megláttam gyerekkorom álmai LEGO-ját. Először nem is sikerült megszereznem az 1994 ben kiadott fekete technic autót, de vigasztaltam magam egy hasonlóan egyedülálló pneumatikus kamionnal. Természetesen nem sokat váratott magára az áhított második szett és ezzel be is fejeződhetett volna a történet. Azonban az eladó azóta már igazi baráttá vált, sokat tanultam tőle.

Mi volt a motiváció?

Miután kézben tartottam a két „zászlóshajó” készletet elővettem az anno rongyosra lapozott LEGO katalógusaimat és kinéztem még pár tetszetős darabot. Szerencsére még jó időpillanatban kaptam el a vásárlást, mert viszonylag olcsón nagy választékban találtam meg a kiszemelt Technic LEGO-kat. Ekkor jött az elhatározás, hogy mi lenne, ha kigyűjteném az összes 1977 és 1996 között kiadott úgynevezett „bütykös” modelleket (ez kereken 100 készletet jelent).

Körülbelül hány darabból áll a gyűjtemény?

Az említett technic téma újabb darabjai már nem fogtak meg annyira, nem nyújtották számomra azt a retró érzést, ennek ellenére zseniális készletek, igazi mérnöki csodák és jó néhányat már a vitrinemben tudok. Következő téma volt a Gyűrűk Ura filmekhez kapcsolódó szettek, majd az élethű házak jöttek a képbe. Fontos szempont volt, hogy mindig lehatárolt, véges darabszámú és anyagilag is megvalósítható kategóriát válasszak. Születésem évének szettjei is nagyrészt a polcaimon sorakoznak. Ekkor még egy 40 darabos LEGO-nak is tudtak örülni a gyerekek és az adott évben kiadott szettek száma is a tizede volt a mostaninak. A rövid válasz: 300 körül.

Milyen elemekből fog állni a kiállítás?

A fő irányvonal a technic munkagépek lesznek, de a már említett témákból – ahogy a hely engedi – igyekszem minél izgalmasabb készleteket bemutatni. Néhány igazi kuriózum mellett a másik hobbimhoz kapcsolódóan egy vitrint a motoroknak is szentelek. Nem megkerülhetőek a city rendőrséges LEGO-k, melyekkel már kisfiam játszik és engedélyt kaptam tőle, hogy más gyerek is megcsodálhassa.

Volt-e már kiállításon? Tagja-e valamilyen csoportnak?

A szegedi LEGO klubbal évente 2-3 kiállításon – főleg karácsony előtt és gyereknapkor – vettem részt és mint pártoló tag segítettem a munkájukat. Sajnos az aktivitásuk erőteljesen lecsökkent, ezért is tartom fontosnak ezt a lehetőséget, hogy a gyűjteményem ne maradjon rejtve és remélem okoz pár kellemes pillanatot másnak is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support