Közel négyszázan, egészen pontosan háromszázkilencvenen vettek részt a Kultúrházak éjjel-nappal bordányi programjain február 14-16. között. A Faluház és Könyvtár immár nyolcadik éve csatlakozik az országos akcióhoz, melynek célja a művelődési házak és közösségi terek, valamint az abban folyó közösségi és kulturális munka népszerűsítése. Ebben az évben mind a gyerekek, mind a felnőttek találhattak érdekes programokat maguknak a repertoárból. A kiemelt programok között volt amatőr színházi előadás és egész délutánt betöltő farsangi gyermekfoglalkoztató is, de az egész életen át tartó tanulás jegyében mazsorett edzésen, társastánc tanfolyamon, digitális írástudást fejlesztő tablettanfolyamon és növényvédelmi tanfolyamon is részt vehettek az érdeklődők.

Pénteken 19 órától a Bordányi Amatőr Színjátszó Kör örvendeztette meg a népes közönséget “Bálint napi pajzán történetek” című előadásával. A Móricz Zsigmond novellái nyomán átdolgozott két egyfelvonásos jelenet leplezetlen nyíltsággal és sok-sok humorral mutatta be, hogyan is gondolkodott férfiről, nőről, szexualitásról a századforduló magyar parasztsága. A Dufla pofon egy nászéjszakáról szólt, a Zördög című jelenet pedig annak járt a végére, hogy vajon a szép, vagy a csúnya asszony-e a csalfább? Az előadásokban Lázár Lucát, Gábor Zalánt, Szilágyiné Tari Gyöngyit, Horváth Dominikát, Győri Anettet, Fodor Pétert, Csala Istvánt és Papdi Krisztiánt láthatta a közönség. A műsorban közreműködött a Borostyán Dalkör is. A produkció után a közönségnek lehetősége volt elbeszélgetni a szereplőkkel, de Valentin napi finomságokkal és Legjava “bájitallal” is készültek a szervezők.

Másnap már elsősorban a gyerekeknek szerettek volna kedvezni a Faluház dolgozói, ekkor farsangi programra várták az érdeklődőket. A délután folyamán kipróbálhattak többek közt Kahoot, QR kód és Just Dance játékokat, de lehetőség volt farsangi álarcokat készíteni, díszíteni, óriás puzzle-ket kirakni, valamint jelmezversenyre is sor került. A délután zárásaként átadásra kerültek az előzetesen meghirdetett álarckészítő rajzpályázat, valamint a jelmezverseny díjai is. A Készíts farsangi álarcot! című rajzpályázat díjazottjai iskola alsós kategóriában első helyezett lett Bódis Nikolett, második helyen Stadler Hanga Eszter végzett, míg a harmadik helyezett Nógrádi Blanka műve lett. Iskola felsős kategóriában első helyen Mészáros Noémi végzett, második helyezett Farkas Alexandra lett, míg a harmadik helyet Komjáti Tamara Melissza műve érte el. Különdíjakat kerámia álarc kategóriában osztott ki a zsűri, itt első helyezést Fábián Hanna kapott, míg második helyen Kubala Nóra és Szabó Izabella műve végzett, harmadik helyezett pedig Gyuris Tamás lett. A beérkezett pályamunkákból álló kiállítás megtekinthető a Faluház előterében. A jelmezversenyen első helyezett lett Bódis Nikolett és Stadler Hanga Eszter páva kettőse, a második helyen Tompa Emília végzett természetvédő jelmezében, míg a dobogó harmadik fokára Császár Nimród állhatott rohamosztagosként.

Vasárnap délután társastánc tanfolyamnak adott otthon az intézmény, melynek keretében az önfejlesztés, a mozgás, a klubélet régi/új formáját kínálták a társastánc eszközével. A Pálinkó Lujza és Lengyel Zoltán tánctanárok nevével fémjelzett tánciskola várta mindazokat, akik nyitottak a társasági élet, a mozgás, a mentális egészségmegőrzés, a tanulás e formája iránt. A kezdő (bronz szintű) 10 tanórás társastánc kurzuson az alapoktól kezdve 4-5 figurán keresztül történik a táncok elsajátítása. Az oktatók könnyű, gyorsan megtanulható, jól használható, mutatós figurákat tanítanak a résztvevőknek.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support