A Polgármesteri Hivatal előtti fenyőfák levelei először elsárgultak, majd lehullottak. Jelenleg a négy fa közül kettő már biztosan menthetetlen.  Sajnos egymás után pusztulnak el a közel hetven évvel ezelőtt ültetett mára hatalmasra nőtt fenyők. Ez a szomorú jelenség az éghajlat változással és a fenyőfélék botanikai sajátosságával áll kapcsolatban. A fenyőfélékre jellemző, hogy gyökereik sekélyen helyezkednek el, nem hatolnak le mélyen a talajba. A korábbi évtizedekben öntözés nélkül nevelt fenyők az elmúlt forró aszályos nyarak, tartósan száraz őszi, tavaszi hónapok alatt erős stresszhatás alá kerültek. Nyáron magas, gyakran 40 °C-nál magasabb tartós hőhatásnak, alacsony páratartalmú légköri viszonyoknak, fokozott UV sugárzásnak és száraz, vízszegény talajnak voltak kitéve. Ilyen viszonyok között a fenyők legyengülnek, asszimilációjuk, növekedésük lelassul, természetes ellenálló képességük csökken. Különösen jellemzőek a fokozott gyengülési tünetek a tűző napon, déli fekvésű helyeken szabadon álló fenyők esetében, melyeket 10 és 16 óra között nem óvja még mozgó árnyék sem. Ráadásul a legyengült fenyőket könnyebben támadják meg különféle kórokozók is, esetünkben, mivel a korona belsejében az idősebb tűleveleken jelent meg a tünet, a pusztulást vélhetően a tűkarcgomba okozta.

A kiszáradt fákat március végéig vágják majd ki és helyettük a tereprendezést követően ültetnek majd új facsemetéket az önkormányzat szakemberei. 

A Faluház parkjában, az Óvoda udvarában és a Szociális Központ előtt is vannak beteg fák, amelyeket sajnos ki kell majd vágni, ezek helyett is újakat ültetnek majd.

A témával kapcsolatosan itt olvashat egy érdekes cikket.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support