A Koronavírus betegség (COVID-19) miatti járványügyi intézkedések részeként az óvoda működése március 23-tól nem a megszokott kerékvágásban történik. Intézményünkben jelenleg nincsenek gyermekek. Az új helyzetben igyekeztünk jól hasznosítani a hirtelen megnövekedett szabad kapacitásunkat. Míg a dajka nénik folyamatosan takarítanak és fertőtlenítenek, a konyhánk pedig hat gyermek részére ebédet főz, amit a szülők elszállítanak, addig az óvodapedagógusok és kisgyermeknevelők felkészültek a home office munkavégzésre, az Oktatási Hivatal módszertani ajánlásában megfogalmazottak alapján: „A gyermekközpontú óvodai nevelés lehetővé teszi és segíti a gyermeki személyiség kibontakozását, melyben az óvodapedagógus személyisége meghatározó. Egy olyan helyzetben, amikor az óvodapedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a gyermekekkel, más együttműködési formában érvényesítheti a nevelésben az intervenciós gyakorlatot, azaz a segítségnyújtás gyermekhez, családhoz illesztett megoldásait. Az óvodapedagógusok a szülők számára, a gyermek személyiségét, érdeklődését és egyéni képességeit ismerve ajánlhatnak olyan játékos tevékenységformákat, élményszerzési lehetőségeket, amelyeket a szülők gyermekükkel együtt otthonaikban is megvalósíthatnak. Ezért kérjük, hogy az infokommunikációs eszközök használatával online nyújtsanak segítséget és támogatást a szülők részére.”

Az új helyzethez alkalmazkodva az első feladatunk az volt, hogy az intézmény pedagógusaival közösen meghatároztuk azokat az irányvonalakat, amely szerint meg tudjuk szervezni az online nevelést.

A bölcsődei és az óvodai csoportokban már korábban is működtek zárt Facebook csoportok, hogy az információk minél hamarabb célba érjenek. Most is ezeken a csatornákon keresztül jutnak el az ajánlások a szülőkhöz. A pedagógusok megtervezik a témaheteket, amik igazodnak az évszakokhoz és az ünnepekhez, azokat lebontják egy-egy területre: játék; mozgás; ének-zene, énekes játék; verselés, mesélés; rajzolás, mintázás, kézimunka; a külső világ tevékeny megismerése. Ezekhez a területekhez csatolnak kisebb feladatokat, ötleteket, linkeket, amiket a szülők is könnyedén meg tudnak valósítani otthon a gyermekeikkel. Képekkel, zenei anyagokkal, videókkal segítik a mozgásos tevékenységek, játékok megvalósítását.

A közelgő húsvéti ünnep alkalmával kreatív csomagokat állítottak össze a csoportok dolgozói, amit most az otthonukban, együtt tudnak elkészíteni a családok. A visszajelzések a szülők és gyermekek részéről pozitívak, ami nagy örömmel tölti el nevelőtestületünk tagjait, hiszen mindannyiunknak nagyon hiányoznak a kicsikéink. A napok telnek, az online óvoda és bölcsőde reményeink szerint átmenetileg működik csak, hiszen intézményünk életében a május az egyik leghangsúlyosabb hónap. Anyák napja, gyermeknap, tanévzárók, nagycsoportosok búcsúztatása és a várva várt pizsama parti még előttünk áll. Bízunk benne, hogy hamarosan túljutva a mostani nehézségeken, együtt készülhetünk közös programjainkra, még akkor is, ha a szükséges óvintézkedések miatt, ezek esetleg csak később kerülhetnek megrendezésre. Addig, hogy hasznosan töltsük a várakozási időt, lefestjük az óvoda és bölcsőde körüli kerítést. Ünneplőbe öltöztetjük az intézményünket, arra a napra, amikor biztonságosan újra birtokba vehetjük. Addig is nagyon vigyázzunk egymásra és magunkra.

Lázárné Borbola Márta intézményvezető

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support