A tervek szerint az idén augusztus utolsó, vagy szeptember első hetére tervezték a külterületi utak őszi karbantartását Bordányban. A munkálatokat nagyban befolyásolja az elkövetkező időszak időjárása, de az első dűlőúton a mai napon megkezdődött a munka. Felhívjuk a külterületen élők illetve a földtulajdonosok figyelmét, hogy a gépekkel végzett munka a dűlőutakon kisebb fennakadásokat okozhat, ezért a lakosok és a gazdák türelmére is szükség lesz. 

Településünkön minden évben kétszer, tavasszal és ősszel zajlik nagyobb léptékű útfelújítás. Az őszi karbantartásokat a legideálisabb időpontban novemberben szokták elvégezni, hogy a munkát segíthessék az őszi esők és az esetleges kisebb talajmenti fagyok is, azaz az időjárás kedvezzen a földutak tömörödésének. Amiatt is november második felére időzítik a felújítást, hogy minden gazda még az útjavítás előtt kiszállíttassa a trágyát a földjére, mert a megpakolt szerelvények egyből szétvágnák a rendbe rakott utat. Most ősszel azonban a tervezettnél hamarabb indul el a felújítás, mert az idei nagy mennyiségű csapadék nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az utak gyorsabban menjenek tönkre. Az évről-évre növekvő forgalom, a magas útszélek miatt egyre nagyobbak a kátyúk az úttesten. Ugyancsak sok gondot okoznak a kiszántások, vagy az , hogy az erőgépek a földmunkák során az úton forognak vissza például a szántás során. 

Bordány külterületén közel száz kilométeres földúthálózat fut, az utak karbantartására szinte sosem megfelelő az időjárás, hiszen a legtöbb évben nagyon magas a száraz napok száma. A homokot ilyenkor csak ide-oda dúrni lehet, ezt követően azonban személyautóval és biciklivel sem lesz jól járható az út. Az idei nagy esőzések utáni javítás ugyancsak nehézkes, mert egyrészt a hirtelen lezúduló csapadék nagy kátyúkat okoz, amelyet az azokon keresztül haladó nagyobb mezőgazdasági járművek gyorsan kimélyítenek. A sárral ugyancsak nem lehet mit kezdeni. Az azonnali feltöltés csak további sarat okoz. Másrészt a vizes időszakokban többen járnak ki megnézni a földjeiket. Mennyire ázott meg? Áll-e rajta a víz? A tarktorral közlekedők gyosan járhatatlanná teszik a felázott úttestet, amelyen tarktorral még igen, személyautóval már nehezen, vagy egyáltalán nem lehet közlekedni.

Ha kevesebb az eső ugyancsak nincs ideális lehetőség a javításra, hiszen a kilencven kilométert nem lehet pár nap alatt egyszerre rendbe tenni, és ezt követően ismét szárazzá válik a felület.

Most leginkább attól tart mindenki, hogy ha a javítást követően újabb nagyobb esőzés következik, az további kárt okoz a felújított, de fellazult útfelszínen. A lakosok több módon tudják segíteni az út állapotának megőrzését. Ha a földutakon közlekedők élnek a “több nyomon járj” elvével talán később alakulnak ki nyomvályúk az utakon. Ugyancsak védelmet jelent, ha feleslegesen nem járnak nagyobb gépekkel a nedves vagy éppen fellazult utakon. További segítséget jelenthet ha valaki nagy teherrel megrakott járműjével tönkreteszi az utat, azt maga után rendbe is teszi.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support