Az idei évet jelentősen meghatározó koronavírus járvány gazdasági hatásai önkormányzatunkra is rávetültek, mint ahogy arról korábban is beszámoltunk. A falu működését is át kell gondolnia a képviselő-testületnek, figyelembe véve a helyi költségvetés helyzetét. Megkerülhetetlenné vált nem csak a költségek csökkentése, de a bevételek növelése érdekében a helyi adórendelet felülvizsgálata is. A tervek szerint a következő év elejétől változnának az adózás feltételei Bordányban, így a jövő évi költségvetést már a tervezett bevételek ismeretében lehetne majd elfogadni.
Az adórendelet módosítása előtt a képviselő-testület mindenképpen szeretne egy széles körű egyeztetést. A képviselők a helyben élő, és adófizető polgárok véleményének figyelembevételével fognának hozzá az adó rendeletek módosításához.
A most hatályban lévő adórendeletek, és a benne szereplő adómértékek több mint tízévesek. Hosszú ideje nem változott semmi, még az inflációt sem követték az adómértékek. Szerencsére a jól átgondolt költségtakarékos gazdálkodás, valamint a jelentős összegű fejlesztési pályázatok azt nem is tették szükségessé. Eddig. A koronavírus járvány kapcsán elrendelt központi adóelvonások és módosítások azonban megkerülhetetlenné tették mind a helyi költségvetés felülvizsgálatát, mind a bordányi adórendelet felülvizsgálatát. A cél egy olyan feltételrendszer megteremtése, ami a megváltozott körülmények között is biztosítja a település biztonságos finanszírozását, de senkire nem ró elviselhetetlen közterhet. Bordány nagyközségnek adó- és egyéb bevételei viszonylag szerénynek mondhatók, az egy főre eső terhek a térségben nem számítanak magasnak. A kommunális adó mértéke településünkön a legalacsonyabb a környéken, az iparűzési adó kulcsa minden településen ugyanekkora, és az idei évtől minden más magyarországi településhez hasonlóan nálunk is teljesen továbbutalásra kerül a védekezési alapba a gépjárműadó teljes mértéke. Mivel korábban is tovább kellett már utalni az adó 60%-át, jelenleg a 40% adóelvonás már “csak” 11,5 millió forint bevételkiesést jelent a falu kincstárából.
A fenti okok miatt műhelymunka keretében zajlanak egyeztetések mind bizottsági, mind igazgatási szinteken, ahová minél több véleményt, javaslatot szeretnének becsatornázni a döntés előtt. Ilyen lehetőség lehet az a kérdőív, amelyet a napokban minden bordányi háztartás megkap. A kérdések megválaszolásával nagyban segíthetik a következő adórendelet megalapozott előkészítését, hiszen a végső döntést meghozó képviselők közvetlenül láthatják az itt élő polgárok véleményét, javaslatait. A kérdőíveket november 15-ig lehet kitöltve visszajuttatni az intézményekben kihelyezett gyűjtődobozokba, vagy kitölteni az alábbi weboldalon: https://forms.gle/F6EAZbDQ1yCCzur47.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support