Eltelt az a négy év, amelyben a bordányi fiatalokat Barta Dániel, Bálint Hanga Rea, Lajkó Bálint, Valkár Anna és Vida Patrícia képviselték a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatban. A fiatalok a 2016. december 16-án megtartott helyi ifjúsági választásokon kaptak mandátumot, míg Lajkó Bálint ifjúsági polgármesterként, addig Barta Dániel, Bálint Hanga Rea, Lajkó Bálint, Valkár Anna és Vida Patrícia ifjúsági képviselőként dönthettek a helyben élő fiatalok ügyesbajos dolgairól, ifjúsági rendezvényekről vagy akár fejlesztési elképzelésekről is.
Az idén a négy év letelte után ismét választások kiírására kerül sor. A tervek szerint interneten adhatják le voksukat a 12-25 év közötti, bordányi lakhellyel rendelkező fiatalok az ifjúsági önkormányzati választásokon. Az interneten lebonyolított szavazás sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, mint a papíralapú, ráadásul szívesebben is szavaznak a fiatalok elektronikusan, hiszen akár az iskolából, könyvtárból, a Bordányi Ifjúsági Információs Pontból vagy otthonról is leadhatják voksaikat.
Elsőként egy papíralapú választási érte-sítő kerül majd kipostázásra, ezt követően a jelöltállítás, az ezzel kapcsolatos adminisztráció már az internetes platformon zajlik majd, és december 18-án kicsivel több, mint 450, 12-25 év közötti fiatal szavazhat az erre a célra kialakított elektronikus szavazófelületen.
A jelöltállítást követően a kampány a szavazást megelőző tíz napban tart majd, a korábbi tapasztalatok szerint a fiatalok nagy része ezt is interneten, sok esetben csak a közösségi oldalak használatával oldja meg. Noha a választási alapokmány lehetővé teszi a plakátolást, szórólapozást, választási fórumok tartását, erre igazából csak az első, 2000-ben megtartott választások alkalmával volt példa. Az új generáció már a hálózaton keresztül vesz részt a demokráciában.
A fiatalok – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – az ifjúsági polgármester mellé négy ifjúsági képviselőt is választanak, akiknek mandátuma egyaránt négy évre szól. A tét nagy, hiszen az öt fiatal képviseli a fiatalok érdekeit a településen. Dönthet az önkormányzat által biztosított támogatás felhasználásáról, véleményt formálhat a települési önkormányzat által tárgyalt, a fiatalokat érintő ügyekben. Az ifjúsági testület egy tagja Bordányban rendszeresen meghívást kap a települési önkormányzat üléseire, külső tagja az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságnak. A szokásjog alapján a fiatalok által választott testület terjeszti elő például a település ifjúságpolitikai koncepcióját is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support