Tizenkét Idősbarát Önkormányzat Díjat adtak át idén, a koronavírus-járvány miatt a budapesti ünnepséget két részletben tartották meg. Tanács Gábor, Bordány nagyközség polgármestere december 8-án vehette át a díjat Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Dr. Beneda Attila, családpolitikáért felelős helyettes államtitkár uraktól. A keddi ünnepségen hat polgármester vett részt, a többi nyertest a következő napon várták a minisztérium épületébe.

A kitüntetésre 2004 óta azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál példamutatóan többet tesznek az idősekért. A pályázati kiírás minden évben kiemel egy témát, amelyet a döntésnél hangsúlyosan figyelembe vesznek. Idén a bírálók azt vizsgálták, hogy az önkormányzatok mennyire vonták be a kortárs önkénteseket az idősek közösségi, kulturális részvételének ösztönzésébe, életminőségük javításába. Mérlegelték azokat a kezdeményezéseket, amelyek keretében nyugdíjaskorú önkéntesek különféle fizikai, mentális és lelki jóllétet fejlesztő programokkal segítették idős társaikat, akár online formában. 2020-ban hetven pályamű érkezett, ezek közül választották ki a tizenkét nyertest. Balatonföldvár, Balatonfűzfő, Bordány, Budapest XXII. kerülete, Debrecen, Dunakeszi, Gávavencsellő, Hajdúsámson, Jászapáti, Méhkerék, Mórahalom és Veszprém kapott díjat, az ezzel járó réztáblát és oklevelet polgármesterek, illetve általuk küldöttek vették át. Ettől az évtől az elismeréssel járó pénzjutalom összege is emelkedett: a nyertesek 1,5 millió forintot kapnak. A támogatás felhasználásáról az idősek képviseletének bevonásával később dönt majd a képviselő-testület.

Tanács Gábor a díjátadó ünnepségen elmondta, hogy úgy gondolja ez a díj a szociális és kulturális ágazatban dolgozók munkájának elismerése. Bordányban minden önkormányzati intézménynél kiemelt feladat a bordányi idősödő korosztály segítése, hiszen pont most a vírushelyzetben látszik meg, mennyire kiszolgáltatottá válhatnak a szülők, nagyszülők.

A polgármester az intézmények kapcsán kiemelte:

A szociális intézmény az itt élő idősek mindennapjainak segítésében vállal hatalmas szerepet, gondoljunk csak az étkeztetésre, a nappali ellátásra, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra vagy a tanyagondnoki szolgálatra. A faluház az időseknek szóló programok szervezésében lebonyolításában tevékenykedik. Most a vírus idején például a házhoz menő könyvtári szolgálattal támogatják a szépkorúakat.

A polgármester beszédében hangsúlyozta a civil szervezetek fontosságát is. “A nyugdíjas klub az idősek közösségi életét szervezi a településen példamutató módon, míg a polgárőrség segítve az idősellátást vállalta, hogy rendszeresen látogatják az egyedül élő időseket, vigyáznak rájuk” – mondta el a településvezető.

Az emléktáblát a polgármesteri hivatalban helyezik majd el a többi, a települést elismerő díj mellett.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support