2018 augusztusában, a győri orgona elbontásakor még nagyon távlati célnak tűnt az, hogy a bedobozolt sípok egyszer a mi templomunkban fognak megszólalni. Mára azonban az álmok tervekké váltak, a tervek pedig a megvalósulás felé haladnak.
 
Sok-sok gondolkodás, beszélgetés, számolás után rajzolódott ki, hogy miként tudjuk az ajándékba kapott orgonát úgy felépíteni, hogy közben a jelenlegi hangszerünk értékeit is megmenthessük, s a templomunk neogótikus stílusába beilleszthessük. A kérdés nyitottságát jól kifejezi a sípjegyeken látható ábrázolás, ahol a bordányi orgona homlokzatához homályosan megrajzolva kapcsolódik a bővítmény. Mára azonban kirajzolódott az a kép, ami majd a kórusra felnézve elénk fog tárulni.
 
Nagyon köszönjük mindazoknak, akik bizalmat szavaztak, s bármilyen módon támogatták ezt a nagyszabású projektet. A pályázati támogatás és a különböző formában beérkezett adományok segítségével elkészült a bővítés mérnöki terve és a homlokzat látványterve. December elején a jelenlegi orgonánk takarítási és karbantartási munkája is megtörtént. Ez azt jelenti, hogy a mesterek a több, mint 600 sípot kiszedték, portalanították, a hangszert átvizsgálták, a különféle hibákat kijavították, a sípokat visszatették, intonálták és felhangolták.
2021 tavaszára az 1. ütemben vállalt terveknél várhatóan több valósul meg: A megújult hárommanuálos játszóasztalról válik megszólaltathatóvá a mi kis orgonánk, beépítésre kerülnek a Győrből hozott pedál sípsorok, valamint elkészül az új orgonaszekrény is az eredeti forma megtartásával.
 
Eddig 135 síp talált gazdára. Ők összesen 1.775.000 Ft-tal támogatták a költségeket. A kibővített orgona sípjainak száma kb. 1800 lesz. Mindenkit bátorítunk arra, hogy egy-egy síp örökbefogadásával járuljon hozzá az orgonaprojekt 2. ütemének – a bővítésnek – megvalósításához.
 
A névre szóló sípjegyek 5.000 Ft-os, 10.000 Ft-os illetve 20.000 Ft-os címletekben a sekrestyében megvásárolhatóak. Aki 100.000 Ft feletti adománnyal támogatja az orgonaépítést, az a dísz-sípjegyét a majdani orgonaszentelő alkalmával ünnepélyes keretek között veheti majd át.
Bízom benne, hogy közös erőfeszítésünknek köszönhetően együtt gyönyörködhetünk majd a megújult hangszerünkben, melynek gazdag hangja sok-sok évtizeden keresztül kísérheti imádságainkat, emelheti lelkünket a Jóistenhez.
Gábor Tamás

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support