Ma reggel kilenc órakor elindult Bordány történetének hatodik gyermek- és ifjúsági önkormányzati választása. A településen 490 fiatal szavazhat az interneten.

A helyben élő 12-25 év közötti fiatalok ma döntik el, ki képviselje őket a korosztályi képviseletben az elkövetkező négy évben. Egy polgármestert és négy képviselőt választhatnak. Este hét óráig a remények szerint sok fiatal él majd választási jogával.

Az első települési szintű gyerek-és ifjúsági önkormányzatot 2000-ben választották meg a nagyközségben. Azóta minden negyedik évben új testület állt fel, képviselve a korosztály érdekeit. 

Az idei év történelmi jelentőségű lesz, hiszen a helyi választások történetében először női polgármestert választanak majd a fiatalok. Ez azért biztos, mert a korábbi testület alpolgármestere Vida Patrícia egyedüliként méreti meg magát a polgármesteri székért, nem lett kihívója.

A jelöltek számos választási ígéretet megfogalmaztak, és természetesen sok feladat is vár az új testületre. A legfontosabb talán a meglévő programok folytatása lehet. A korábbi öt ciklus alatt rengeteg programötlet valósult meg, a legjobbak hagyományosan évről évre megismétlődnek. Nyári gyermektáborok, papír és fémhulladék gyűjtés, karácsonyi vásár, ifjúsági fesztivál, illetve a helyi közösségi térben megszervezett gyerekprogram színesíti a településen élők mindennapjait. A polgármester-jelölt szeretné ezeket a továbbiakban is megszervezni.Ígéretet tett a helyiek számára ingyenesen elérhető konditerem fejlesztésére, és a korábbi kapcsolati háló erősítésére, legyen szó ifjúsági találkozókról, térségi együttműködésekről.

A képviselő jelöltek meghirdetett választási programjai végig böngészve  nagy hangsúly helyeződik a közösségi programok szervezésére. Szerencsére a jelöltek fontosnak tartják korosztályuk összefogását, érdekképviseletük megerősítését. A konditerem a képviselői székekbe pályázó fiataloknál is prioritás. Darts-versennyel, PlayStation vetélkedőkkel és számos sport programmal bővítenék a helyi programlehetőségeket. Az egészséges életmód keretében a sport gyerekekkel való megszerettetése is prioritást, ahogy jó ötletnek tűnik a szomszédos településeken élő fiatalokkal való közös programok szervezése is.

A programtervek között feltűnik a környezetvédelem fontossága. Van aki nagyobbat álmodik, és egy gördeszka park kialakítását tűzte zászlajára. Egy másik képviselő is a fiatalok kedvenc időtöltésére helyezne nagyobb hangsúlyt, minden bizonnyal így került be  a programjába egy biciklis homok pálya megépítése, amely télen szánkózásra is alkalmas lehet.

Nem csak a jelöltek, minden bizonnyal mindenki izgatottan várja a mai választás végeredményét. Az este hét óráig tartó voksolást követően szinte azonnal megtudhatjuk a végeredményt, hiszen az internetes választás másik nagy előnye, hogy nem kell a szavazatokat számlálni, azt Lajkó Bálint, a választási bizottság elnöke egy gombnyomást követően azonnal ismertetni tudja majd élő közvetítésben a Bordányi Ifjúsági Információs Pontból.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support