Január 29-én, pénteken reggel kilenc órakor elindult Bordány történetének hatodik ifjúsági önkormányzati választása. Az első települési szintű gyermek- és ifjúsági önkormányzatot 2000-ben választották meg a nagyközségünkben. Azóta minden negyedik évben új testület állt fel, képviselve a korosztály érdekeit.

A településen ez alkalommal 488 fiatal szavazhatott a már szokásos módon, azaz az interneten. A helyben élő 12-25 év közötti fiatalok polgármestert és négy képviselőt választhattak. Este hét óráig összesen 75 fiatal élt választási jogával, ez 15,37 százalékos részvételi arányt jelent. Most januárban a helyi ifjúsági választások történetében a második legkevesebb aktivitásnak lehettünk szemtanúi, ennél kevesebben csak 2004-ben szavaztak. A legnagyobb arányban pedig 2008-ban adták le voksukat, akkor a választók 27,83%-a szavazott.

A bordányi fiatalok ifjúsági polgármesternek Vida Patríciát, ifjúsági képviselőnek pedig Gábor Zalán Sándort, Lehel Mátét, Czékus Pétert és Vas Sándor Nimródot választották meg.

A képviselők számos választási ígéretet megfogalmaztak, és természetesen sok feladat is vár az új testületre. A legfontosabb talán a meglévő programok folytatása lehet. A korábbi öt ciklus alatt rengeteg programötlet valósult meg, a legjobbak hagyományosan évről évre megismétlődnek. Nyári gyermektáborok, papír és fémhulladék gyűjtés, karácsonyi vásár, ifjúsági fesztivál, illetve a helyi közösségi térben megszervezett gyerekprogram színesíti a településen élők mindennapjait. Az új ifjúsági polgármester, Vida Patrícia szeretné ezeket a továbbiakban is megszervezni. Ígéretet tett a helyiek számára ingyenesen elérhető konditerem fejlesztésére, és a korábbi kapcsolati háló erősítésére, legyen szó ifjúsági találkozókról, térségi együttműködésekről.

A képviselők választási programjait végig böngészve nagy hangsúly helyeződik a közösségi programok szervezésére. Szerencsére a jelöltek fontosnak tartják korosztályuk összefogását, érdekképviseletük megerősítését. A konditerem a képviselői székekbe pályázó fiataloknál is prioritás. Darts-versennyel, PlayStation vetélkedőkkel és számos sport programmal bővítenék a helyi programlehetőségeket. Az egészséges életmód keretében a sport gyerekekkel való megszerettetése is prioritás, ahogy jó ötletnek tűnik a szomszédos településeken élő fiatalokkal való közös programok szervezése is.

A programtervek között feltűnik a környezetvédelem fontossága. Van, aki nagyobbat álmodik, és egy gördeszka park kialakítását tűzte zászlajára. Egy másik képviselő is a fiatalok kedvenc időtöltésére helyezne nagyobb hangsúlyt, minden bizonnyal így került be a programjába egy biciklis homokpálya megépítése, amely télen szánkózásra is alkalmas lehet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support