Ebben az évben is figyelmet fordítottunk a hagyományok őrzésére, ápolására intézményünkben. Egy projekthéten keresztül minden csoportban igyekeztünk változatos módszerekkel és eszközökkel bemutatni a gyermekeknek az „időjós” medve történetét. Sokféle technikával készültek mackók a vizuális nevelés keretén belül, több csoportban mackóbarlangot is építettek és persze a medvés mondókák, versek, dalok és mesés történetek is segítették a szélesebb körű ismeretszerzést sok-sok játékosságon keresztül.
Február 2-án különös dologra lettek figyelmesek a gyerekek az udvari szabadjátékra érkezve. Egy félreeső sarokban barlangot véltek felfedezni, ahová együtt érkeztek meg a csoportok a „Bújj, bújj medve, gyere ki a gyepre, ha kijöttél légy csendesen, hogy a vadász meg ne lessen” medvecsalogatót énekelve. Erre egy álmos medve nyújtózkodva bújt elő és a gyerekek ügyesen segítettek neki eldönteni, hogy kint maradhat-e vagy még negyven hosszú napra érdemes visszabújnia, mert a tavaszra még várni kell. A nap nem sütött ezen a napon, így a mackó nem látta meg az árnyékát, nem kellett visszabújnia.
Ennek örömére egy medvefogóra invitálta a gyerekeket, de segítséget is hívott maga mellé. Három gyermek fejére mackófüleket tett, melyek mindig az aktuális fogóhoz vándoroltak tovább, hiszen a délelőtti udvari játék során szeretettel fogócskáztak a gyerekek a „mackó bőrébe” bújva.

Tóth Leila, óvodapedagógus

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support