Sokan rosszul tudják, valójában nem máson, hanem a helytelen lakossági tüzelésen múlik a légszennyezettség. Ez azt jelenti, hogy a lakosság tehet a legtöbbet a környéken a levegő minőségének javításáért. A szálló por miatt esténként Bordányban is rossz a levegő minősége. Ezt nem csak érezzük, hanem a Faluháznál felszerelt mérőműszer folyamatosan naplózza is.

A témában tavaly végzett országos közvélemény-kutatásból az derült ki: az emberek úgy vélik, hogy a szálló por (PM10 és PM2,5) nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik. Pedig ezek valójában csak 25 százalékban “felelnek” a légszennyezettségért, mert nagyobb részt a lakosság okozza a szennyezést. A válaszadók 14 százaléka “bevallotta”, hogy hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály is tiltja. Bordányban nem készült hasonló felmérés, de ha figyelembe vesszük az előző kutatási adatot, és azt településünkre is kivetítjük láthatjuk, hogy a településen körülbelül 175 házban vélhetően rendszeresen égetnek hulladékokat. Mindezek tükrében nem kell csodálkozni, ha büdös, és szálló porral szennyezett a levegőnk.

Ön is megnézheti, hogy az adott pillanatban mekkora a szálló por mennyisége Bordányban ide kattintva. Hamarosan több helyszínre is kikerülnek ugyanilyen mérőműszerek, így láthatjuk majd, hogy a falu mely részén a legrosszabb a levegő, és könnyebben beazonosíthatók lesznek az éj leple alatt gátlástalanul füstölő kémények helyei is.

A szennyezett levegő súlyos megbetegedésekhez vezet, ami most különösen veszélyes a tüdőt megtámadó koronavírus-járvány alatt. Európában a vezető halálozási ok a légszennyezés, ami magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és légzőszervi megbetegedésekhez is vezet. Ezek mind olyan egészségügyi problémák, amelyek súlyosbító körülménynek számítanak a koronavírus-járvány idején. Arra kérünk mindenkit, hogy a keletkező hulladékot megszokásból ne égessék el, gyűjtsék a hulladékot szelektíven, és minden esetben vegyék igénybe a házhoz menő szemétszállítási szolgáltatást.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support