Nagyközségünk idén kilencedik alkalommal csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programjaihoz és szervez különböző kerékpáros és autómentes programokat a településen. 2020-ban a COVID-19 világjárvány miatt elrendelt biztonsági korlátozások nem kedveztek ennek a kezdeményezésnek sem, így településünk sem tudta megrendezni. Idén azonban a Bordányi Faluház és Könyvtár szervezésében egész napos program várja az érdeklődőket szeptember 22-én. A Faluház előtt a Benke Gedeon utca felőli utat 14-től 16 óráig lezárják, ugyanis itt lesznek megrendezve a délutáni programok egy része. Ehhez megértésüket és türelmüket előre is köszönjük.
Minden bringást reggelivel fogadunk 7.00 és 8.00 között. Az Autómentes Nap idei év mottója: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. A délelőttöt jobban az óvodásoknak szánt programok színesítik. Lehetőségük nyílik lovaskocsikázásra, reggeli közös tornára Ági nénivel és környezettudatos játékok kipróbálására. A délután (14.00-16.30) már a nagyoknak is szól, ahol több állomáson ügyességi és logikai feladatokban mérettethetik meg magukat. A pecsétgyűjtő állomások repertoárjába bekerültek a „Közlekedj egészségesen”, a „Tisztítsd meg vizeinket!”, „Napelem puzzle”, a „Szedd magad!”, a „Jármű kirakó”,a „Zöld Polc” és a „Színpárosító” fantázianevű játékok. Továbbá a vállalkozó szelleműek kipróbálhatják magukat kerékpáros akadályversenyen. A programok között szerepel még látvány bringa szerelés és más meglepetés program is.
Az eseményt egy TérZene koncert zárja 17 órakor a Faluház és Könyvtár parkjában. Jól csengő választásnak ígérkezik a besnyői Szironta Együttes harangkoncertje, amelyben különleges amerikai hangszerek – handbellek – szólalnak meg. Előadásukban elsősorban a komolyzene kedvelői találnak igazi csemegéket, de egy-egy művel kitekintenek a populárisabb műfajok felé is.
A Szironta Együttes önálló együttesként tevékenykedik Magyarországon. A 2004-ben alapított formáció kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, mára hazánk legnagyobb – de európai viszonylatban is ritkaságnak számító – hangszer-parkjával rendelkezik a handbellek területén. 5 oktáv Schulmerich-bell, 3 oktáv chime segíti munkájukat és azt a célt, amit kitűztek: Európát bekapcsolni a nemzet-közi harangegyüttesek közösségébe. Komoly feladat, melyen jó úton haladnak, koncertnaptáruk folyamatosan tele, decemberben például 50 koncerttel népszerűsíthették a hangszert. Műsorukban száznál is több zenemű található meg, elsősorban klasszikus zeneirodalmi műveket dolgoznak fel, az előadott darabok általában saját feldolgozások.
A szervezők fotópályázatot is hirdetnek, melynek mottója “Vigyázz, Kész, Szelfizz!” Készíts egy fotót magadról kedvenc kétkerekű járgányoddal a #helloBORDÁNY felirat előtt, a Faluház parkjában! A játékban minden olyan járművel részt vehettek, aminek a működtetéséhez nem kell üzemanyag! A játék időtartama: szeptember 16-22. A fotókat a faluhaz.bordany@gmail.com e-mail címre várjuk. A beküldők közül három szerencsés nyertest díjazunk!
Vegyen részt kezdeményezésünkön és tegyünk együtt környezetünk megóvásáért!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support