Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete legutóbb szeptember 30-án ülésezett. A Faluház dísztermében megtartott ülésen tizennégy napirendi pontot tárgyaltak, az utolsó napirendi pontnál a polgármester zárt ülést rendelt el, mivel hatósági ügyek elbírálására került sor.
Elsőként a képviselők a polgármester beszámolóját hallgathatták meg a két képviselő testületi ülés közötti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről, illetve tájékoztató hangzott el a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat bizottságainak döntéseiről.
A második napirendi pontban az önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének módosításáról döntöttek, a költségvetésen az időközben érkezett állami normatíva támogatások átvezetésére került sor, illetve az étkezési normák emeléséről született döntés.
Harmadik napirendként az államháztartáson kívüli források átvételére és átadására vonatkozó rendelet megalkotására került sor, amely szabályozza az önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű működésre és fejlesztésre adandó (nem szociális ellátás) pénzbeli juttatás rendjét.
A következő, immár negyedik napirendi pontban a Díszpolgári cím, illetve „Bordány Községért” emlékérem adományozásáról szóló 32 /2013.(X.31.) számú önkormányzati rendelet módosításáról döntött a képviselő-testület. Mint megfogalmazódott, Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete fontosnak tartja, hogy minden évben kiemelje és támogassa a legkiválóbb helyi kezdeményezéseket, együttműködéseket, ezért alapította meg Bordány nagyközség Nívódíját. Ezentúl azok a civil szervezetek, nonprofit társaságok, szociális szövetkezetek és az általuk megvalósított projektek kaphatnak Nívódíjat, amelyek kimagasló színvonalú, példaértékű munkát, projekt tevékenységet végeznek. Ezek a projektek településünk közösségi életét színesebbé, míg a projektekben résztvevőket és az itt élő polgárokat motiváltabbá teszik a közös munka által, ösztönözve a közösségek közötti sikeres együttműködést. A nívódíj egy elismerő oklevél, tárgyjutalom és pénzjutalom odaítélésével jár együtt.
A képviselők módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának, megszegésének jog-következményeiről szóló 33/2013.(X.31.) számú önkormányzati rendeletet. Erre az ötödik napirend tárgyalását követően került sor. A módosításra az önkormányzati rendelet és a törvényi szintű szabályozás közötti összhang megteremtése miatt volt szükség, mivel a vonatkozó törvény kimondja, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást megvalósító természetes személyekkel, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel szemben 2021. január 1. napjától a közigazgatási óvadék, mint szankció nem alkalmazható.
A hatodik napirendi pontban a települési szilárd hulladékkezeléssel kapcsolatos köz-szolgáltatás ellátásáról szóló 8/2014.(VI.3 0.) önkormányzati rendelet módosításáról született egyhangú döntés. A rendelet módosítása a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. (Htv.) 35. § (1) bekezdése módosulása – az elhagyott hulladék felszámolásával kapcsolatos helyi intézkedések meghatározása – miatt szükséges. E szabályok kerültek be az önkormányzati rendeletbe. A Htv. az önkormányzatok részére az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekre vonatkozó szabályozási kötelezettséget ír elő. Az önkormányzati rendeletbe „Helyi intézkedések” alcímben meghatározásra kerültek az ezzel kapcsolatos feladatok.
Sokakat érintő téma került terítékre a tizedik napirendi pontban: a közvilágítási célú eszközök üzemeltetési és karbantartási szerződésének módosítása került terítékre, a képviselő-testület úgy döntött, hogy egy évvel hosszabbítják meg a jelenleg érvényben lévő szerződést, és közben ajánlatot kérnek be a Kossuth utca közvilágítás korszerűsítésére. A település főutcáján a tervek szerint a jelenlegi nátrium és higany lámpák helyébe kerülnének majd LED-es lámpatestek.
A testületi ülésen döntés született még az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde Pedagógiai Programjának-, Szervezeti és Működési Szabályzatának- és Házirendjének módosításáról, a Dózsa téri volt fagyizó és virágbolt épületegyüttes kisajátításával kapcsolatos eljárás folytatásáról, a sürgősségi fogászati ügyeleti feladat ellátásában való részvételről is, majd a Bordány külterület 04/42 hrsz.-ú terület részértékesítésére megkötött adásvételi előszerződés módosításáról is tanácskoztak, illetve döntöttek.
Az ülésen a helyi életminőséggel kapcsolatos témát érintett a polgármesteri beszámoló, amely a lakóhely környezeti állapotáról valamint a környezet védelméről szólt. Tanács Gábor polgármester kiemelte a hulladékszállítással kapcsolatos lakossági jelzések fontosságát, itt elsősorban a zöldhulladék szállítás illetve a helyben komposztálás egyensúlyát kellene megteremteni. Ugyancsak helyi hulladékgazdálkodással kapcsolatos a gyűjtőszigetek, illetve a közterületen található hulladékgyűjtők használata, ahová egyes lakók nagy mennyiségű kommunális hulladékot hordanak ki, rengeteg bosszúságot okozva a környéken lakóknak, és jelentős többletmunkát a településüzemeltetőknek.
Szó esett többek között még arról is, hogy a hidegebb időjárás ismét megnöveli a kályhákban, kazánokban történő szemétégetést, amely jelentősen megemeli a levegőben található káros anyagok jelenlétét. Az önkormányzat ismét külön kampányt indít a jelenség felszámolása érdekében, és bővíteni szeretné a szennyezettség mérők számát is a településen. A polgármester pozitívumként említette meg azt a pályázatot, amelynek keretében a jelenlegi csapadékvízelvezető csatornahálózat fejlesztésére, illetve egy záportározó tó kialakítására lesz lehetősége a településnek, hozzájárulva ezzel a település vízmegtartó képesség növeléséhez.
A képviselő-testület legközelebb október végén ülésezik majd. A képviselők többek között a településen közétkeztetést ellátó szolgáltató meghallgatását, valamint az NKM Energia Zrt. beszámolójának megtárgyalását tervezték be erre az időpontra az éves üléstervükben.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support