November 19-én és 20-án szombaton ingyenes szakorvosi szűrővizsgálatokon vehetnek részt a bordányi lakosok a településre érkező szűrőkamionban. Mindkét nap 9-17 óráig áll rendelkezésre a Faluház előtt a mobil egészségközpont.
Pénteken melanoma szűrés, hasi ultrahang vizsgálat és tesztcsíkos koleszterin-, vércukor-, húgysavszint mérés vehető igénybe. Szombaton mozgásszervi szűrésre, szemészeti szűrésre és hasi ultrahang vizsgálatra várják a pácienseket.
A vizsgálatok, szűrések ingyenesek, de bejelentkezés szükséges! A bejelentkezés és időpont egyeztetés munkanapokon 8 és 16 óra között a következő telefonszámokon lehetséges: 62/588-516 (Faluház) vagy 62/ 588-510 (Polgármesteri Hivatal) A vizsgálatokhoz és szűrésekhez TAJ kártya szükséges.
A laborvizsgálatok ujjbegyből vett, néhány csepp úgynevezett kapilláris vér analizálásával történnek. A szemészeti szűrővizsgálat a szemgolyó és védőszerveinek állapot meghatározását szolgálja, valamint cél az önálló és következményes szemészeti betegségek korai felderítése. A szűrővizsgálat során annak időigényessége miatt szemüveg felírást nem végzik, azonban jelzik, amennyiben szemüveg felírása indokolt. A szemészeti vizsgálatra javasoljuk, hogy hozza magával szemüvegét. A bőrgyógyászati melanoma szűrés (dermatoszkópos anyajegyszűrés) során a műszer lehetőséget ad a bőr felső rétegeibe való bepillantásra, és azok emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére. A festékes anyajegyek jelentőségét az adja, hogy bizonyos formáikból (ún. atípusos anyajegy) melanoma típusú bőr-rák alakulhat ki, amely időben történő felfedezésében kiemelkedő jelentőségű és elengedhetetlen a bőrgyógyászati szakvizsgálat. Az áttekintő hasi, kismedencei ultrahang vizsgálat során a hasüregben, illetve a kismedencében található szervekről kapunk áttekintő képet. A máj, epehólyag, vesék, hasnyálmirigy, lép, húgyhólyag, nőknél a méh, petefészek, férfiaknál a prosztata állapotáról nyújt képet ez a sugárterheléssel nem járó műszeres vizsgálat. Kérjük, hogy a vizsgálatra lehetőség szerint éhgyomorra érkezzen, vagy a vizsgálat előtt 4-5 órával már ne étkezzen. Csapvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása azonban javasolt.
A COVID-19 kapcsán szükséges preventív intézkedések: – a szűrésre csak egészséges pácienseket tudnak fogadni, akinek a szűrést megelőző 14 napban bármilyen felső légúti megbetegedése volt, az kérjük maradjon otthon – kérjük, hogy a szűrésre mindenki hozzon magával orr-száj maszkot – a kamionban csak a vizsgált személyek tartózkodhatnak, várakozás csakis a kamionon kívül lehetséges – érkezéskor egy “COVID kockázatfelmérő kérdőívet” szükséges kitölteni, továbbá a páciensek hőmérsékletét non kontakt homlok hőmérővel ellenőrizni fogják – a kamionba belépéskor kézfertőtlenítés szükséges!
November 22-26-ig Testünk a csoda című interaktív kiállítás lesz ingyenesen megtekinthető a Faluházban. Óvodásoktól a felnőttekig várja az érdeklődőket a testünk működését játékosan érdekes információkkal bemutató utazó tárlat, ahol az anatómiai ismereteken kívül rengeteg érdekesség és fontos tudnivaló is helyet kap. Színes, interaktív anyagokon keresztül tudhatunk meg többet a szívről és az érrendszerről, a tüdőről és a légzésről, a hormonháztartásról, a gyomorról és az emésztésről, immunrendszerről. a bőrről, az idegrendszerről és az agyról, valamint a májról és a kiválasztásról.
Novemberben minden kedden 16.30-tól és szerdán 9 órától ingyenes dietetikai tanácsadáson lehet részt venni a Faluházban. Benkóné Szenteczki Magdolna várja az érdeklődőket.
November 23-án kedden 15 órától a Faluházban Dr. Tari Gergely előadása hallgatható meg a betegjogokról.
November 26-án, pénteken 14.00 órától ingyenes Nordic Walking oktatásra várják e mozgásforma iránt érdeklődőket Kocsis Mária oktatóval az Integrált Szociális és Egészségügyi Központba.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support