Mint arról korábban is beszámoltunk, önkormányzatunk egy sikeres pályázatnak köszönhetően az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft. kutatásmódszertani támogatásával ifjúságkutatást végzett községünkben. A településen élő közel ötszáz fiatalból 111 fiatalt vállalta, hogy elmondja a véleményét segítve ezzel mind a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, mind a települési önkormányzat munkáját.

A fiatalok nagy többsége szeret Bordányban élni, és a legtöbben nagyon jó véleménnyel vannak a bordányiakról, az itt élőkről. A fiatalok abszolút többsége szereti Bordányt. Indokként, első helyen az áll, hogy amiatt szeretik, mert itt él a családjuk. A település számára nagyon fontos visszajelzés, hogy második helyen, kevéssel „lemaradva” indokként azt jelölték a fiatalok, hogy élhető nagyközségünk. Szintén kiemelkedően jó eredmény, hogy rövidtávon a fiatalok fele, hosszú távon a fiatalok több mint fele Bordányban képzeli el a jövőjét.

A fiatalokat vizsgálva kiderült, hogy hétköznap átlagosan 3,98 órával, hétvégén pedig 13,78 órával rendelkeznek a fiatalok. Mind a hétköznapi szabadidőben, mind pedig a hétvégi szabadidőben a leggyakrabban otthon, illetve barátoknál töltik a fiatalok az idejüket. A fiatalok fele szabadidejében a barátaival lóg, beszélget. 43 százalékuk internetezik, számítógépezik, illetve 42 százalékuk zenét hallgat. A fiatalok bő egyharmada a faluházban és a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban tölti szabadidejét, tehát mondhatni ez az egyik fő bázisuk.

A fiatalok harmada szerint a bordányi fiatalok problémái az iskolai problémák, tanulási nehézségek tartoznak. Ezt követi – szintén a fiatalok harmada szerint – a szórakozási és ismerkedési lehetőségek hiánya. Harmadik helyen, a fiatalok negyede szerint a fiatalok fő problémái között a céltalanság áll.

A kérdőívben a közösségi részvétel, települési értékek, önszerveződés témakörében olyan kérdéseket jártak körbe, mint a fiatalok aktivitása, a közösségi tevékenységekben való részvételi szándék és a helyi közösségi tevékenységekben való részvétel előnyei. A fiatalok saját magukat kevésbé ítélik aktívnak, mint a településen élő többi fiatal aktivitását. 

Döntő többségük szerint szükség van arra, hogy több közösségi esemény, a helyi kötődéseket erősítő program legyen a lakókörnyezetükben. A fiatalok közel fele szívesen kinyilvánítaná a véleményét, időnként szívesen elmondaná ötleteit, véleményét a település vezetésének, a döntéshozóinak. 

A teljes körű kutatási anyagot hamarosan egy rendezvény keretében is ismertetik majd, ahol mind ezzel kapcsolatosan, mind más témákban várják majd a fiatalok véleményét.  Természetesen az elkészült dokumentum jó alapja lehet mind az elkövetkező időszak új ifjúságpolitikai koncepciójának elkészítésekor, mind a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)  felülvizsgálatakor is, de a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkájához, programjaik tervezéséhez is nagy segítséget jelent a kutatási eredmény.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support