A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, a KÖVET Egyesület kampányához csatlakozva és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve, március elsején nyitja meg a mobiltelefon visszagyűjtő pontját a Faluház aulájában. Az öreg szekrénybe – amelyet a fiatalok a napokban láttak el arculati elemekkel – mobiltelefonokat és tableteket valamint ezek töltőit lehet majd bedobni.

Az akció lényege, hogy minél több használhatatlan mobilkészülék kerüljön összegyűjtésre és újrahasznosításra, ezért fontos, hogy a környezetünkben felhívjuk mindenki figyelmét az akcióra, keressék elő a fiókok, szekrények mélyéről a használaton kívül lévő mobiltelefonokat, kérjék el az ismerősöktől, barátoktól, munkatársaktól, cégektől, mobilboltosoktól, és dobják majd be azokat a Faluház aulájába kihelyezett gyűjtőszekrénybe! 

A mobilok leadásával az értékes fémek körforgásban maradását, és a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segíthetik. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. 

Az akció tehát a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne. Most itt az ideje, hogy mindenki nézzen körül otthon, vegye elő régi mobiltelefonjait és márciusban dobja be a Bordányi Faluház előterében kihelyezett gyűjtőszekrénybe!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support