Az Európai Unió hivatalos lapjában tették közzé a rendeletet, miszerint újabb kedves italunk lett bejegyezve, így már 13 pálinka elnevezése védett az EU területén. A Homokháti őszibarack pálinka előállítását Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia, Balotaszállás településeken végezhetik kereskedelmi főzdék. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsöt az adott földrajzi helyen kell megtermelni, a cefrézés, erjesztés, kisüsti rendszeren történő lepárlás és pihentetés munkaműveleteket is a kijelölt közigazgatási határokon belül kell elvégezni. A gyümölcs származását megfelelő dokumentumokkal kell igazolni. Ezek az őstermelők esetében felvásárlási jegyet, minden egyéb eseten származási nyilatkozatot, valamint az értékesítésről szóló számlát jelentik.

A homokháti őszibarackból készült pálinka illat- és ízjegyei az érett őszibarackra emlékeztető, visszafogottan illatos, citrusosan friss, selymesen cseng.

A termékleírás megtalálható a Földrajzi Árujelzők portálján, a GIView nyilvántartásban pedig további részletek is elérhetőek angolul a külföldi érdeklődők számára.

Érdemes figyelni az újabb híreket, hiszen az uniós bejegyzés iránti kérelme a Nagykörűi cseresznyepálinkának és a Sárréti kökénypálinkának is folyamatban van!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support