A Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete (DTE) vendégeiként érkeztek hozzánk a régióban működő teleházakból, közösségi terekből valamint Olaszországból vendégek, akik a teleházak helyi értékteremtő tevékenységét, a helyi értékek gyűjtését, azok megőrzésének, ismerté tételének folyamatait tanulmányozzák a napokban itt a térségünkben. A szakemberek kedden délután – Balástya és Üllés meglátogatása után – érkeztek Bordányba. 

A tanulmányút részeként szerdán szakmai találkozó zajlik, amelynek keretében újabb közös projektek előkészítésén is dolgoznak majd az egyesület szegedi Pacsirta utcai központjában.

Bordányban a vendégeket Tanács Gábor polgármester, és Börcsök Roland faluházvezető, a Kulturális és Szabadidős Egyesület (KUSZA) elnöke fogadta. A KUSZA 2000 óta tagja a regionális egyesületnek, hiszen teleházat (biip) működtető szervezet. Bordányban a vendégek a helyi értéktárral ismerkedtek, és meglátogatták az épülő ősfalu helyszínét is.

A delegáció tagjai közül az olasz szakértők Laura Cremonte az European Grants International Academy projekt tervező szakértője (Folignó); Luisa Cacciamani (Bevagna) városi önkormányzati képviselő;  valamint Giorgiai Minelli – az EGInA prokekt adminisztrációs szakértője (Folignó) különösen nagy tapasztalattal rendelkeznek a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság alkalmazásában a kulturális értékek területén, amely most a bordányi Ősfalu projektjénél is előtérbe került. A csoport magyar tagjai pedig a DTE önkéntesei, települési kulturális munkatársai voltak, akik Békéscsabáról, Szatymazról, Földeákról és Szegedről érkeztek.

A találkozóról készült képek hamarosan elérhetőek közösségi oldalunkon!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support