Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség és a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület (Udruženje “Etnolife” Subotica) közös pályázati projektbe fogott, az erről szóló együttműködési megállapodást még az év elején írták alá az együttműködő felek.

A partnerség lehetővé teszi, hogy a fiatalok számos színes programot valósítsanak meg a nemzeti értékek mentén, a határmenti kultúrák ötvözésével.  A rendezvények a tervek szerint nagyrészt a szabadkai Róka-tanyán, illetve a Bordányban található Hermina-tanyán zajlanak majd, de terveznek egynapos kirándulásokat, többnapos hagyományőrző és kézműves táborokat illetve kiállításokat, valamint fesztiválokat, amelyek a régi mesterségeket és hagyományokat mutatják be szerb és magyar oldalon egyaránt.

A projekt hivatalos megnyitójára június 10-én pénteken került sor. A nyitókonferenciát Szabadkán, a Corvin Mátyás utcában található Szakegyesületek és Társulások Szövetsége székházának dísztermében rendezte meg az Etnolife Egyesület, ahová Bordányból is érkezett delegáció.

A nyitókonferencia több témát is érintett. A két civil szervezet nevében elhangzott köszöntőket (Képünkön: Hulló István és Preda Dávid Erik) követően a résztvevők előadást hallgathattak meg a tájházak a közösségekben betöltött szerepéről, ezt követően pedig a ludasi természetvédelmi területről tudhattak meg sok érdekességet egy látványos előadás keretében. A résztvevők a régió turisztikai kínálatait is megismerhették egy friss szemléletet tükröző bemutató  során. Érdekességként korunk egy nagy kihívására, a megújuló energiaforrásokra hívta fel a figyelmet a következő előadó, ezt követően a hagyományápolás szükségességéről és a fiatalok szerepéről is elhangzott egy prezentáció. Természetesen a projekt címéből adódóan a “fiatalok követik a hagyományokat” téma is terítékre került: a szabadkai egyesület Róka Fest programját is bemutatták a szervezők a nyitókonferencia résztvevői számára. A program fogadással zárult.

A fiatalok követik a hagyományokat – Youthtraditions elnevezésű projekt az Európai Unió társfinanszírozásának köszönhetően valósulhat meg. Következő állomása mindkét településen, egyben a határ mindkét oldalán egy-egy a hagyományápolást, az alkotás örömét bemutató és népszerűsítő rendezvény lesz, amelyekről természetesen mi is beszámolunk.

A “Fiatalok követik a hagyományokat” elnevezésű pályázati program az „Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia 2014-2020” elnevezésű pályázati program keretében, az Európai Unió támogatásának köszönhetően valósulhat meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support