A bordányi Apraja- Falva Óvoda és Bölcsőde csatlakozott a „Zöld Óvoda” pályázathoz, az óvodai koncepciót követve, az életkori sajátosságok figyelembevételével  „Zöld Bölcsőde” programot indítottunk, melyben kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, a környezeti nevelésre. A program célja, környezettudatos szemlélet és magatartásformák megalapozása, ismeretnyújtás. Melynek során a gyerekek megismerkedhetnek az energiatakarékosság, a hulladékgazdálkodás, az élővilág és a környezeti értékek megőrzésének lehetőségeivel. A minél korábban elkezdett környezeti neveléssel tudjuk elérni, hogy a környezettudatos gondolkodás és környezetünk védelme iránti igény készséggé, szokássá váljon és beépüljön a gyermekek személyiségébe. A kisgyermekek játékosan, utánzással tanulnak. A bölcsődei napirendhez igazodva az alkotótevékenységekben törekszünk arra hogy, a gyermekek természetes anyagokkal dolgozzanak, tevékenykedhessenek. Ezekkel segítjük, hogy a gyermekek megismerjék a környezetükben található anyagokat és azoknak a különböző felhasználási módjait.  A kreatív délutánok (Márton-napi családi délután;  Nyílt nap;  Húsvéti készülődés)  lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyermekek szülőkkel együtt alkothassanak, közös élményeket szerezzenek. A Föld napjáról évek óta virágültetéssel emlékezünk meg „Egy gyermek egy palánta” program. A virágokat a gyermekek a kisgyermeknevelőkkel együtt gondozzák, locsolják. A természet védelemhez tartozik a madarak téli etetése, nyáron itatók és fürdetők kihelyezése. A Magyar Madártani Egyesülettől megkaptuk a Madárbarát Óvoda címet.

A „Zöld Óvoda” pályázathoz készülve és a „Zöld bölcsőde” program keretében  az épület előtti elkerített részben két kiskert került kialakításra tavasszal. Egy a bölcsődének, egy az óvodának.  Kisgyermeknevelők  a gyerekekkel magról (bársonyka virág és paradicsom mag vetése) nevelgették a  palántákat majd azokat kiültették a kertbe. A gyerekek boldogan segédkeztek az ültetésben ásták a földet a palántáknak  majd ültetés után kislocsolóval jól beöntözték a növényeket. Heti rendszerességgel környezeti nevelés alkalmával a bölcsődés gyermekek megnézik a kertet, ismereteket információkat kapnak a növényekről. Folyamatosan rendben tartják, locsolgatják. Már érik a paradicsom, növekszik a karalábé, paprika. A kisgyermeknevelők a gyerekekkel leszedték az érett paradicsomokat és megmosás után a bölcsőde udvarán jóízűen megették.

Igyekszünk a bölcsőde természetes környezetét megőrizni. Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, amikkel az ellátás színvonalát emelni, és a programot bővíteni tudjuk.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support