Bordány Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott augusztus 12-én, pénteken. A Községházán kora reggel megtartott ülést a polgármester eredetileg a külterületi utak felújításával kapcsolatos közbeszerzés megindítása érdekében hívta össze, de természetesen más időszerű témák is napirendre kerültek.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, egy útfelújítási pályázat lehetővé teszi több, mint hat kilométer földút megerősítését. A munkálatokat végző kivitelező kiválasztására azonban közbeszerzést kell kiírni, ennek az eljárásnak a megindításáról döntöttek a képviselők. A közbeszerzéssel párhuzamosan az út tényleges jogi határainak tisztázása lesz komoly feladat, ezeket a kiméréseket, illetve az érintett gazdákkal való egyeztetést az önkormányzat magára vállalta.

A második napirendi pont tárgyalását követően a képviselők hozzájárultak a 2022 évi költségvetési rendelet módosításához. Az előterjesztés szerint a korábban elfogadott 2022-évi bérleti díj emeléseket a képviselő testület a rezsi emelkedés miatt 2023. évre halasztotta el annak érdekében, hogy ezzel is támogassa a bérlakásokban lakókat.

A harmadik napirendi pontban is a várhatóan októbertől jelentősen emelkedő rezsiköltség miatti intézkedéscsomagot fogadott el a testület. Elsőként a képviselő- testület a kialakulóban lévő energiaválság miatt felkérte a polgármestert, hogy a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Energetikai Bizottság tagjainak bevonásával haladéktalanul készítsék el az önkormányzat átfogó energiatakarékossági tervét, mely intézményekre lebontva tartalmazza a rendkívüli takarékoskodási intézkedéseket. Létszám racionalizálásra, az energiafogyasztás csökkentésére kell hogy sor kerüljön legkésőbb október elsejétől, mivel az önkormányzat jelenlegi gázvásárlási szerződése szeptember végével lejár. Az eddigi kedvező tarifa után, az új szerződéssel már minden bizonnyal jelentősen megnő a gáz köbméterenkénti ára, amely az összes intézményt figyelembe véve jelentős költség többlettel jár majd.

Ugyancsak az energiaválság miatt került előrébb az eredetileg szeptemberi ülésre tervezett döntés, amely az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtárral kapcsolatos átfogó átalakítást irányozta elő. A képviselő-testület a jelenleg is több, mint 18 millió forintos önkormányzati plusz hozzájárulással működő intézmény kiadásainak jelentős csökkentését tűzte ki célul. Képviselőink a gázár jelentős, az előzetes hírek szerint kilencszeres emelkedése miatt a létszám egy fővel való azonnali csökkentéséről döntöttek. A képviselő-testület kérte az intézményvezetőt egy csökkentett nyitva tartás előkészítésre is. Január elsejétől pedig a korábban önállóan működő intézmény közösségi színtérként működik majd tovább. Az ezzel kapcsolatos szervezeti átalakulásról a minisztériumi állásfoglalást követően döntenek majd, az alapdokumentumok elkészítésével a jegyzőt bízták meg a képviselők, akik a mostani ülésen tárgyalták még a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet kérelmét, valamint döntöttek a járdafelújításra benyújtott lakossági pályázatok támogatásáról is.

A tervek szerint a legközelebbi képviselő-testületi ülésre szeptember elején kerül majd sor.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support