A képviselő-testület döntése értelmében jövő év elsejétől a Faluház önállósága megszűnik és az intézmény településünk közösségi színtereként működik tovább. Ez azt jelenti, hogy a faluház nem szűnik meg, csak az önkormányzat szervezeti egységeként üzemel majd! A változtatással jelentősen csökken az adminisztráció, hiszen megszűnik a külön könyvelés, nem kell külön bankszámlát fenntartani, vagy például külön adószámmal számlákat kiállítani. Az intézménytípus változtatása jelentős könnyebbséget jelent majd a különböző programok szervezésénél, pályázati elszámolásoknál, és mivel nem kell intézményen belül külön kötelezettségvállalónak, ellenjegyzőnek és utalványozónak jelen lennie jelentősen olcsóbbá válhat, felgyorsulhat egy-egy pénzügyi folyamat is. 

Az intézmény immár ötven éve szolgálja hűséggel településünket, igen szép múltra tekint vissza. A művelődési ház sosem viselte senki vagy semmi nevét, mint a „kultúra háza” adott otthont minden rendezvénynek, legyen az szabadidős foglalkozás, egészségmegőrző program, vagy kötetlen szórakozás. Itt működött a filmszínház, a bordányi mozi. Az ezredforduló óta a házban kapott helyet a Teleház, a mai Bordányi Ifjúsági Információs Pont is. Az eredetileg átadott Művelődési Ház és Filmszínházból Faluház lett, most pedig azt szeretnénk, ha közösségi házként, a Kulturális Törvényben meghatározott néven Közösségi Színtér, Könyvtári, Információs és Közösségi Helyként működhessen tovább.

A névtől függetlenül ebben az épületben összpontosul minden, amire egy közösségnek szüksége van, a hagyományoknak és a modernizációnak jól meg kell férniük egymás mellett, A ház falai között hagyományőrző programok éppúgy működnek, mint településfejlesztő előadások, nyugdíjas rendezvények és ifjúsági programok. A Községi Könyvtár feladata, hogy közreműködjön az általános műveltség terjesztésében, az ízlés, életmód és az értékek közvetítésében, szakmai tájékozódásban, a szabadidő hasznos eltöltésében.

Településünk önkormányzata,  együttműködve minden intézménnyel, civil szervezettel azon dolgozik, hogy az egyre nehezedő gazdasági környezet ellenére működtetni tudja az épületet. Fontosnak tartjuk, hogy minél több alkotó közösség továbbra is saját otthonának tekintse az immár fél évszázados házat, a Falu házát.

Az energiaárak jelentős emelkedése nem csak a saját háztartásainkban, de a falu intézményeiben is jelentős spórolásra ösztönöznek. Addig tudunk nyújtózkodni, míg a takarónk ér. Amint látszik, hogy a rendelkezésre álló források mire elegendőek, kialakul a ház végleges új nyitva tartása, és ehhez igazodik majd a házban dolgozók létszáma is, Az előre tervezett átalakítási folyamatot az év végéig szerette volna megvalósítani az önkormányzat, azonban a rezsicsökkentés csökkentése aktuálissá tette a változtatást.  

Az önkormányzat mindent megtesz azért hogy a településen működő intézmények, így a Faluház és Könyvtár is zavartalanul működni tudjanak. Érdemes elolvasni a Bordányi Naplóban (augusztusi szám) vagy településünk honlapján a testületi ülésről szóló beszámolót, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mi a képviselők szándéka az ügyben. Nehézséget a rezsiárak elszabadulása okozhat, ez miatt szükség lehet a nyitvatartási idők korlátozására esetleg majd fagyszünet elrendelésére intézményeinkben, de ezekről még nem született döntés. A témáról külön cikkben írunk is.

Egy új szakember megtalálása nem könnyű feladat, főleg úgy, ha az elképzelések szerint az új vezetőnek, mint kulturális menedzsernek nem csak a faluház és könyvtár, hanem az ősfalu és a Hermina tanya működtetésében is aktív szerepet szánna a település vezetése. A pályázat már kiíródott, a jelentkezők közül reméljük a képviselő-testület minél előbb megtalálja és kinevezi a ház korábbi vezetőinek méltó utódját. Lapzártánkig két pályázat érkezett, a képviselők a hónap végén dönthetnek a kinevezésről. Mindaddig az épületben az előre tervezett tevékenységek folyamatosan működnek. Az általános nyitva tartás mind a ház, mind a könyvtár tekintetében a lakossági igényekhez igazodva a délutáni órákra változott, így ezentúl hétköznapokon munka és iskola után elérhetővé válnak a szolgáltatások. Szombaton és vasárnap pedig az előre meghirdetett programok alkalmával lesz nyitva az épület. Fontos, hogy a falugazdász  a szokásos ügyfélfogadási renddel várja a gazdákat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support