Megjelent a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (a továbbiakban: Kata törvény), melynek 16-18 §-ai 2022. szeptember 1-jei hatállyal több ponton módosították a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (a továbbiakban: Htv.), ezzel kapcsolatban a következőkre szeretnénk felhívni a tisztelt adózók figyelmét.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény szerinti kisadózó vállalkozások tételes adója („régi KATA”) 2022. augusztus 31. napjával megszűnik. A Htv. 39/B. §-ában szabályozott, egyszerűsített, tételes iparűzési adómegállapítás lehetősége csak az új Kata törvény („új KATA”) hatálya alá tartozókra 2022. szeptember 1-jétől vehető igénybe.

A „régi KATA” megszűnése miatti változást nem kell külön bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz. Az adóév 2022. szeptember 15-ig előírt adóból a 2022. szeptember 1. és 2022. december 31. közötti időszakra jutó időarányos részt az adóhatóságunk a folyószámlákon letörölte.

Az „új KATÁ-t” kizárólag az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő, főfoglalkozású egyéni vállalkozó választhatja. Azok akik megfelelnek az „új KATA” feltételeinek, nem válnak automatikusan az „új KATA” alanyává. Ha az „új KATA” szerint szeretnének adózni, azt be kell jelenteniük a NAV-hoz, illetve ha így kívánnak adózni az iparűzési adóban az önkormányzati adóhatóság felé is.

A bejelentést az E-Önkormányzati Portálon keresztül a bejelentkezés, változás-bejelentés nyomtatványon legkésőbb az „új KATA” alá kerülést követő 45 napon belül, azaz 2022. október 15. napjáig kell megtenni. A nyomtatvány V. pontjában kell jelölni a kisadózó vállalkozók tételes adójának hatálya alá tartozó adózási módot. Az időarányos adórészek esedékessége 2022. október 15. napja, illetve 2023. január 15. napja lesz.

Az „új KATA-t” nem választó, vagy „új KATÁ-sként” az iparűzési adóban egyszerűsített adóalap meghatározást NEM választó adózóinknak illetve akik nem tudnak az „új KATA”-ba belépni iparűzési adó záró bevallási, illetve adóelőleg-bevallási kötelezettsége nincs.  Legközelebbi bevallási kötelezettsége a 2022. szeptember 1-étől az adóév utolsó napjáig tartó időszak tekintetében lesz. Az adózó a 2023. május 31-éig benyújtandó iparűzési adóbevallásában (22HIPAK) fog a végleges iparűzési adóval elszámolni.

Szeretnénk külön felhívni a figyelmet arra, hogy nem elegendő a NAV-nál választani az „új KATÁ-t”, amennyiben a helyi iparűzési adóban is ilyen alapon kívánnak adózni és már az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választották, úgy ezt az igényét az önkormányzati adóhatóságnál külön be kell jelenteniük.

Amennyiben a fent leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel ügyintézőnk készséggel áll rendelkezésére.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support