Romániai testvértelepülésünkön Dettán október 8-án rendezték meg a hagyományos főzőversenyt, ahol Bordányt az idén az Öregfiúk fociválogatott képviselte. Az örök aranylábúak már előtte nap Dettára utaztak, ahol labdarúgásban is összemérték erejüket a város öregfiúk válogatottjával. Az új sportpálya a helyieknek lejtett, azaz a dettaiak könnyebben szereztek így gólokat.

A főzőversenyen akár Bordányban, most Dettán is mind a három testvértelepülés részt vett. Peter Roman dettai, Stana Dember csókai és Tanács Gábor bordányi polgármester örömmel kóstolták végig csapataik finomságait. Az öregfiúk rostonsülteket készítettek. A dettaiak közül a magyar néptáncosok a park bejáratánál fogadták a rendezvényre érkezőket. A szépen berendezett sátrat sokan megcsodálták, a kiállítás vonzotta szemet. Ők egy nagyon finom, friss fűszerezésű bográcsost főztek. Ottjártunkkor már nagyon a bogrács alján volt csak étel, ami azt jelzi nagyon jó a szakács, mindenkinek ízlett a főztje. A dalkörösök krumplilevest főztek sok kolbásszal, tojással. Mellette pedig pácolt birkahúst sütöttek és birkahúsból készült kolbászok is a rácsra kerültek. Finom almáskaláccsal és hájas süteménnyel csalogattak oda mindenkit az asztalukhoz. A csókaiak tárcsán húst sütöttek. A klopfolást személyesen a nagymester Törtei Jani végezte. De sült itt például sertéscsülök cserépedényben parázson is, ami ugyancsak nagy látványosságnak örvendett.

Miközben a versenyben lévők sütöttek-főztek, Detta színes kulturális életét bemutatva minden helyi néptánccsoport egy-egy produkcióval lepte meg a térre kilátogató érdeklődőket.

Román, szerb, német, magyar és bolgár néptáncban is gyönyörködhettek mind a csapatok tagjai, mind a finom illatok vagy a zene miatt a parkba érkezők. A magyar tánccsoport két produkcióval is megörvendeztette a nagyérdeműt. Először a kicsik perdültek a tér közepére, majd a nagyobbak mutatták meg a magyar virtust. Mindkét tánccsokrot hatalmas taps követte.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support