Kiíródott a közbeszerzés a külterületi utak egyes szakaszainak felújítására. A tervek szerint már tavasszal elkezdődhet a munka. Míg a kivitelezést vállaló cégek a közbeszerzési dokumentáción dolgoznak, addig az önkormányzat által megbízott mérnökök a kitűzésekkel vannak elfoglalva. Hamarosan kiderül pontosan hány gazdát, és mekkora területnyi földet érint majd az útépítés, hiszen minden bizonnyal szükségessé válik egy minimális területrendezés is a konkrét útjavítási munkálatok előtt. Az érintett gazdákat megkeresik majd annak érdekében, hogy földcserével, kisebb térítésmentes átadásokkal és természetesen ahol szükséges eladással járuljanak hozzá a területrendezéshez és ezzel együtt a beruházás megvalósításához. Ahol nem sikerül megegyezni a gazdával, az időhiány miatt várhatóan nem valósul meg a fejlesztés, másik szakaszokon épül inkább hosszabban út. A közbeszerzésre lapzártánkig tíz érdeklődés történt, ajánlatot november 11-ig lehet benyújtani.

A földutak javítása minden évben jelentős probléma településünkön. Közel száz kilométeres ugyanis a földút hálózatunk, és a településre jellemző homokot szinte csak egyengetni lehet. Szárazon mindez értelmetlen munka, hiszen a szél egyből elviszi. Az esős időben illetve közvetlen utána a sár miatt lehetetlen a javítás. A vizes mélyedésekbe való töltést egyből kijárják, azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években sokszorosára megnövekedett járműforgalomra szinte már nem alkalmasak ezek az utak. Jó lenne, ha a teljes útszakaszon egy a pályázatban is szereplő útalappal rendelkező fejlesztés valósulhatna meg, azonban erre az elkövetkező években nincs reális esély.

Most az őszi esőzések, a kezdeti talajmenti fagyok idején a legalkalmasabb a földút javításra az idő. A munkálatok ütemezése megtörtént, hamarosan megjelennek majd a karbantartást végző gépek az utakon.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support